Η σύγχρονη κρητική κοινωνία επηρεάστηκε έντονα από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ το 1981 και τα χρόνια που παρεμβάλλονται από τότε,  έχουν φέρει τον εκσυγχρονισμό σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής. Ωστόσο, τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του λαού του νησιού παραμένουν αμετάβλητα από την εποχή ή από εξωτερικές επιρροές. Το πρώτο από αυτά είναι η αγάπη τους για ελευθερία και ανεξαρτησία: είναι πρώτα Κρήτες, και μετά Έλληνες. Το άλλο είναι η φημισμένη φιλοξενία τους προς τους ξένους. Εμφανίζεται σε πολλές μορφές: ένα μικρό καραφάκι ρακί που προσφέρεται από τον ιδιοκτήτη μιας ταβέρνας, μία πρόσκληση σε κρητικό σπίτι για ένα πλούσιο γεύμα, γείτονες που σας φέρνουν φρούτα και λαχανικά και φρέσκα αυγά από τις κότες τους.

Ενώ η νεότερη γενιά εδώ είναι καλά μορφωμένη και αρκετά ανεξάρτητη, τα πατροπαράδοτα έθιμα και οι παραδόσεις εξακολουθούν να τηρούνται από Κρητικούς όλων των ηλικιών. Η οικογένεια παραμένει στο επίκεντρο της κρητικής κοινωνίας και μεγάλο μέρος της κουλτούρας περιστρέφεται γύρω από την εκκλησία: το 97% του πληθυσμού είναι Έλληνες Ορθόδοξοι. Οι θρησκευτικές αργίες τηρούνται πιστά (οι πιο σημαντικές είναι και εθνικές αργίες) και γιορτάζονται με εορταστικές εκδηλώσεις που παρέμειναν αμετάβλητες εδώ και αιώνες.

Η επίδραση του τουρισμού, κυρίως κατά μήκος της βόρειας ακτής της Κρήτης, έχει φέρει ένα ορισμένο επίπεδο πολυπλοκότητας στις πόλεις και τις μεγαλύτερες πόλεις. Στις πόλεις τις Κρήτης θα βρείτε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, κέντρα επίπλωσης σπιτιών και πλήρες φάσμα σύγχρονων ανέσεων. Σε πολλά από τα χωριά, όμως, η ζωή διατηρεί τους παλιούς ρυθμούς της. Εκεί οι άνθρωποι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ως επί το πλείστον, οι άνδρες κοινωνικοποιούνται στα καφενεία ή τις καφετέριες, ενώ οι γυναίκες κάθονται, μεμονωμένα ή με λίγους φίλους, στις αυλές τους ή ακριβώς έξω από την μπροστινή πόρτα των σπιτιών τους, κουβεντιάζοντας, ενώ τα χέρια τους κρατούνται απασχολημένα με τις παραδοσιακές χειροτεχνίες πλέξιμο.

Η ξεχωριστή μουσική της Κρήτης και οι παραδοσιακοί χοροί που τις συνοδεύουν συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κρητική κοινωνία. Θα τους δείτε να εκτελούνται σε όλες τις σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους και βαπτίσεις, όπου όλοι από 7 – 70 γνωρίζουν τα περίπλοκα βήματα.

Η ξεχωριστή κοινωνία της Κρήτης δημιούργησε μια κουλτούρα που παραμένει μοναδική, όχι μόνο εντός της Ευρώπης, αλλά ακόμα και εντός της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης για την Εκπαίδευση, την Οικονομία και την Ιστορία των Χανίων.