Το χωριό της Αγίας Ρούμελης βρίσκεται στην έξοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς, σε απόσταση 56 χιλιομέτρων από τα Χανιά. Είναι ένα μαγικό τοπίο, αρκετά απομονωμένο, το οποίο παρά την μεγάλη του επισκεψιμότητα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, διατηρεί την γραφικότητα και την γνησιότητά του.

Διαθέτει όλες τις βασικές ανέσεις, όπως δωμάτια για διαμονή, καφετέριες, mini market, και ταβέρνες με κρητικές γεύσεις. Κάθε καλοκαίρι το χωριό κατακλύζεται από επισκέπτες μέχρι αργά τις απογευματινές ώρες, όπου αναχωρούν τα τελευταία καράβια.

Παραλίες Αγίας Ρούμελης:

Οι παραλίες εκτείνονται σε μια έκταση 3 χλμ. Η πρώτη παραλία είναι ο Γιαλός και βρίσκεται μπροστά από το χωριό. Είναι μια σχετικά οργανωμένη παραλία με μεγάλη επισκεψιμότητα κόσμου. Στα ανατολικά, μετά το ποτάμι το οποίο εκβάλει από το Φαράγγι, βρίσκονται όμορφες παραλίες με σπηλιές, το Ζερομούρι, καθώς και στa δυτικά του κόλπου της Αγίας Ρούμελης βρίσκονται πιο μικρές και απομονωμένες παραλίες.Όσοι αγαπούν το κολύμπι, μπορούν να επισκεφθούν τις Σπηλιές στο Μαρμαρά, οι οποίες βρίσκονται δυτικά του κόλπου.

Αξιοθέατα της Αγίας Ρούμελης:

Το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της περιοχή είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς. Η πορεία του διαρκεί περίπου 6 ώρες και για πολλούς αποτελεί ο κύριος σκοπός του ταξιδιού τους στη Κρήτη.

Το χωριό της Ρούμελης είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Τάρρα. Στα δυστικά του χωριού βρίσκεται η επιβλητική Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγίας. Συνεχίζοντας την πορεία σας, μετά την εκκλησία θα συναντήσετε το ερειπωμένο Τούρκικο κάστρο της Αγίας Ρούμελης. Ένα πανέμορφο τοπίο με απέραντη θέα προς το Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Ύστερα θα βρείτε τα ερείπια ενός δεύτερου μικρότερου κάστρου.

Στα ανατολικά του Φαραγγιού, υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, χτισμένο μέσα στη σπηλιά. Μέσα στο Φαράγγι βρίσκονται τα ερειπωμένα σπίτια από το παλιό χωριό της Αγίας Ρούμελης, πολλά εκ των οποίων έχουν αναπαλαιωθεί. Το χωριό καταστράφηκε το 1954, εξ’αιτίας μιας πλυμμήρας του Φαραγγιού.

Πρόσβαση στην Αγία Ρούμελη:

Οι συνηθέστερη τρόποι για την πρόσβαση , είναι είτε με την κατάβαση του Φαραγγιού είτε με καραβάκια από τη Χώρα Σφακίων, το Λουτρό, τη Παλαιόχωρα και τη Σούγια. Επιπρόσθετα, υπάρχει και το μονοπάτι από την Χώρα Σφακίων ως την Αγία Ρουμέλη ή το μονοπάτι από τη Σούγια.