Ο Βαφές είναι ένα μικρό χωριό το οποίο βρίσκεται 37 χιλιόμετρα μακρύα από την πόλη των Χανίων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 210 μέτρα στις ρίζες των Λευκών Ορών. Η κτηνοτροφία και η παραγωγή λαδιού και κρασιού αποτελούν τις κύριες ασχολίες των μόνιμων κατοίκων.

Ο Βαφές  είναι το μοναδικό χωριό του νομού Χανίων,το οποίο έχει ανακηρυχθεί από το 1997 εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο λόγω της σημαντικής θαυμάσιας αρχιτεκτονικής και της ιστορίας του.

Πέρα από τα όμορφα καλοδιατηρεμένα βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής κτίρια, τα παραδοσιακά πέτρινα σοκακιά, και τους όμορφους ανθρώπους που θα συναντήσετε, ο Βαφές διαθέτει πανέμορφές πτυχές της φυσικής ομορφιάς του τόπου.

Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο όμορφο μονοπάτι και στο φαράγγι της Κρυονερίδας και να επισκεφθεί το σπήλαιό της, όπου τον Αύγουστο του 1821 οι Τούρκοι έπνιξαν με καπνό τα 130 γυναικόπαιδα που είχαν κρυφτεί επειδή δεν έβγαιναν έξω για να μην ατιμαστούν οι μητέρες. Διασχίζοντας το μονοπάτι, θα συναντήσετε ακόμα ένα σπήλαιο, το οποίο ονομάζεται Καλαματό.  

Διασχίζοντας το μονοπάτι και κάνοντας  μια μικρή παράκαμψη  θα συναντήσετε το εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη ή Λαγγίτη όπως τον αποκαλούν οι χωριανοί. Στην είσοδό του θα δείτε ένα παράξενο δέντρο, καθώς έχει  φύλλα από μουριά ενώ οι καρποί του είναι τα σύκα. Το εξωκκλήσι βρίσκεται μέσα σε ένα κούφωμα  της πλαγιάς του βουνού και το φυσικό του άνοιγμα κτίσθηκε με πέτρες αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο και μια πόρτα. Σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε μια παλιά εικόνα του Αγίου Ιωάννη, την οποία ένας Τούρκος κατά την επανάσταση του 1866 κάρφωσε με το μαχαίρι του, αλλά βγαίνοντας στη συνέχεια από το σπήλαιο έπεσε και σκοτώθηκε. 

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο Καθρεδικός Ναός των Αγίων Αποστόλων. Διαθέτει επιχρυσωμένο τέμπλο αλλά και  θόλους, τις παμπάλαιες πέτρινες θολωτές αποθήκες. Σε δύο από αυτές, ο ιερέας του χωριού έχει συγκεντρώσει μια μικρή συλλογή με εικόνες του 18ου αιώνα. Ακόμα ένα κόσμημα θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού, είναι το εξωκκλήσι των Αγίων Ασωμάτων. Σύμφωνα με τις έρευνες της Εφορίας Αρχαιοτήτων, πρόκειται για ένα πολύ παλιό μοναστήρι, όπου οι καλόγεροι ασχολούνταν με την αγγειοπλαστική, καθώς βρέθηκαν πολλά σπασμένα και μή, πήλινα αντικείμενα.  Στις ανασκαφές βρέθηκαν επίσης, μία  διπλή εκκλησία με τάφους με βαφτιστήρι και  μια εκκλησία αφιερωμένη στους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό. 

Επιπρόσθετα αξιοθέατα, τα οποία πρέπει να επισκεφθείτε είναι το μεγάλο συγκρότημα κατοικίας του Εμμανουήλ Ιερέως Σκορδύλη, χρονολογημένο στα 1745, η σειρά θολωτών κατασκευών που αποδίδονται στον γενίτσαρο Αληδάκη, ο δίκλιτος Ιερός Ναός του Χριστού και αρκετές κατοικίες των χρόνων της πρώιμης Τουρκοκρατίας, ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, με την ενετική καμπάνα του 1581 και το παλιο σχολείο το οποίο λειτουργεί ως Μουσείο.

Το χωριό Βαφές, διαθέτει μικρά καφενεδάκια και παραδοσιακά ταβερνάκια,κατάστημα με τουριστικά είδη, mini market και παραδοσιακούς ξενώνες.