Η Δημοτική Αγορά των Χανίων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και εντυπωσικότερα νεώτερα μνημεία. Κτίστηκε το 1913 πάνω στον προμαχώνα Piatta Forma, στη μέση των τοιχών της Ενετικής περιόδου και έχει έκταση 4,000 τ.μ. Αρχικά, επρόκειτο για μια υπαίθρια λαική αγορά, η οποία απαρτιζόταν από κρεοπωλεία, ιχθυοπωλία και οπωροπωλεία.

Το 1908, ο Δήμος Χανίων αποφάσισε την ανέγερση της τωρινής Δημοτικής Αγοράς. Την αρχιτεκτονική μελέτη πραγματοποίησε  ο Κ.Δρανδάκης, κάτοικός των Χανίων και το κόστος κατασκευής ήταν 300.000 δρχ (δάνειο από την Τράπεζα Κρήτης). Το κτίριο έχει σταυρωτό σχήμα και  τέσσερις πόρτες, μία σε κάθε πτέρυγα και στεγάζει 76 καταστήματα.

Η ανέγερση του κτιρίου ολοκληρώθηκε  το δευτέρο εξαμήνο του 1913 και ξεκίνησε να λειτουργεί ανεπίσημα την 1η Νοεμβρίου του 1913. Τα επίσημα εγκαίνια έλαβαν χώρα στις 4 Νοεμβριου 1913, με τη παρουσία του τότε πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου κατα την διάρκεια των εορτασμών για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η Δημοτική Αγορά αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί την καρδιά της πόλης. Κατά την διάρκεια της κατοχής χρησιμοποιήθηκε από τους κατακτητές για τις ανάγκες του γερμανικού στρατού.

Με τη πάροδο των χρόνων έγιναν κάποιες αλλαγές όσον αφορά τα καταστήματα, τα οποία την απαρτίζουν.Η ιχθυαγορά μεταφέρθηκε στη περιοχή της Σούδας και η λαχαναγορά πλέον βρίσκεται εκτός πόλη. Τη θέση τους κατέλαβαν καταστήματα souvenir, καφενεία,μαγειρεία με παραδοσιακές γεύσεις, φούρνοι και φαρμακεία.

Στο κέντρο της Δημοτικής Αγοράς έχει τοποθετηθεί μία κατασκευή από το Πανεπησήμιο ΙΤΕ σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Κρήτης. Διαθέτει μία οθόνη με κρητικές συνταγές και προιόντα. Γυρίζοντας τον χειρόμυλο, οι σελίδες αλλάζουν ενώ ταυτόχρονα στην άλλη πλευρά της κατασκευής πέφτει λάδι σε ένα δοχείο. Σίγουρα μπορεί κανείς να χειριστεί την οθόνη όπως οποιαδήποτε οθόνη αφής, αλλά η χρήση του χειρόμυλου προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αποστείλει τις συνταγές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου θέλει.

Από το 1980, η Δημοτική Αγορά έχει χαρακτηρηστεί ως διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείου Πολιτισμού.