Ο Δημοτικός Κήπος σχεδιάστηκε το 1870 σύμφωνα με ευρωπαικά πρότυπα και ήταν το πρώτο κοινοφελές έργο της πόλης. Ένα έργο του φιλέλληνα Ρεουφ Πασα, το οποίο ο ίδιος επιμελήθηκε, χαρίζοντας μια όμορφη πράσινη όαση στους κατοίκους της πόλης.   Φιλοξενεί πάρα πολλά είδη δέντρων, θάμνων, καρποφόρων και καλλωπιστικών φυτών και ένα ζωολογικό κήπο με ζώα από τη κρητική πανίδα.

Το 1898, στη βορειοδυτική γωνιά του  Κήπου διαμορφώθηκε ένα κτίσμα που χρησίμευσε ως θέατρο, κυβερνητικό τυπογραφείο, αίθουσα χορών, ενώ έμελλε τα επόμενα χρόνια να στεγάσει και την Κρητική Βουλή.

Το 1924, στη βορειοανατολική γωνία του Κήπου χτίζεται το Ρολοί του Κήπου και το 1936 δημιουργείτε η καφετέρεια <<Καφέ Κήπος>>, ένας ιστορικός χώρος με σημαντκούς επισκέπτες όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, η οποία λειτουργεί ως και σήμερα.

Εντός του Δημοτικού Κήπου λειτουργεί ο θερινός κινηματογράφος,  η δημοτική παιδική βιβλιοθήκη και μια παιδική χαρά. Τα δρομάκια του Κήπου, χαραγμένα σύμφωνα με τα Ευρωπαικά κηποτεχνικά πρότυπα και στρωμένα με χονδρή άμμο, σε πολλά σημεία σκεπάζονται από τα κλαδιά των δέντρων.