Το Ελαφονήσι, βρίσκεται 75 χλμ νοτιοδυτικά του νομού Χανίων και είναι ένας από τους πιο διάσημους προορισμούς των ταξιδιωτών,οι οποίοι καταφθάνουν εκεί είτε με αυτοκίνητο ή λεοφορείο είτε με βάρκα. Είναι μια περιοχή φυσικού κάλλους και έχει χαρακτηρησθεί ως προστατευόμενη περιοχή Natuta. H κύρια του έλξη για τους περισσότερους τουρίστες είναι η μοναδική αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια λιμνοθάλασσα στη νοτιοδυτικότερη άκρη της Κρήτης. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερου  φυσικού κάλλους.

Η δημοτικότητα του Ελαφονησίου οφείλεται και σε έναν άλλο κύριο παράγοντα έλξης: την άγρια ​​ομορφιά ενός ερημικού τόπου.Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού,θα βρει κανείς ξαπλώστρες παρατεταγμένες κατα μήκος της παραλίας και εκατοντάδες κόσμο να απολαμβάνει τα ζεστά νερά της λιμνοθάλασσας. Διασχίζοντας την λιμνοθάλασσα, ο επισκέπτης φτάνει σε ένα μικρό νησάκι, προστατευόμενη περιοχή όπου δεν επιτρέπονται οι ξαπλώστρες. 

Αυτό που χαρακτηρίζει το Ελαφονήσι είναι οι όμορφες αμμώδης παραλίες με   λευκή άμμο και σε κάποια σημεία με  κοραλί άμμο και τα κρυστάλλινα άβαθα νερά της λιμνοθάλασσας. Όπως έχει προαναφερθεί, το Ελαφονήσι είναι μια προστατευόμενη περιοχή και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χλωρίδα. Το μικρό νησάκι φιλοξενεί 110 διαφορετκά είδη φυτών. Τα πιο αξιοσημείωτα είναι τα Sea daffodils, Androcymbium rechingeri, Marram grass and Juniper trees.

Κοραλί άμμος:

Η ροζ και κόκκινη άμμος που καταλαμβάνει σε μερικά σημεία κατά μήκος την άκτής, παράγεται από τη μεγάλη ποσότητα κόκκινων και ροζ κοχυλιών που βγαίνουν από τη θάλασσα.

Ανέσεις για τους επισκέπτες:

Φθάνοντας στο Ελαφονήσι, οδηγόντας, θα χρειαστεί να διασχίσει ο επισκέπτης ένα μικρό χωματόδρομο για να καταλήξει σε ένα ελεύθερο χώρο στάθμευσης κοντά στη παραλία. Στην κύρια παραλία , υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, καθώς επίσης και 2 αναψυκτήρια. Χώροι υγιεινής, ντουζιέρες και καμπίνες αλλαγής ένδυσης βρίσκοντα σε μικρή απόσταση από την παραλία.

Στο χώρο στάθμευσης, θα δείτε ένα μνημείο, το οποίο δημιουργήθηκε προς τιμήν των 600 γυναικόπαιδων και των 40 πολεμιστών , οι οποίοι βρήκαν φριχτό θάνατο από τους Τούρκους, ως αντίποινα για τον επαναστατημένο λαό. Κάνοντας μια μικρή βόλτα στο νησάκι , θα συναντήσετε το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, περιτρυγυρισμένο από αμμοθίνες και όμορφούς κολπίσκους. 5χλμ βόρεια της παραλίας υπάρχει η Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας. Η μονή αυτή είναι χτισμένη πάνω σε ένα βράχο και είχε φρουριακή αρχιτεκτονική για να αποκρούει πειρατικές επιδρομές