Η Χαλέπα βρίσκεται ΒΑ. των Χανίων επί των υψωμάτων που δεσπόζουν του ισθμού που ενώνει την χερσόνησο του Ακρωτηρίου με την πεδιάδα των Χανίων. Άρχισε να κατοικείται  στις αρχές του 19ου αιώνα από εύπορους Χανιώτες, με πολυτελείς επαύλεις,  με πλούσιους κήπους και δενδροφυτεμένους δρόμους.

Στη Χαλέπα βρισκόταν η έδρα του εκάστοτε Γενικού Διοικητή της Κρήτης, οι επαύλεις των γενικών προξένων των Μεγάλων Δυνάμεων καθώς και η Γαλλική Σχολή Καλογραιών  του τάγματος Σαν Ζοζέφ. Ο Αρμοστής Πρίγκιπας Γεώργιος επέλεξε την περιοχή αυτή για την κατοικία του, την οποία οι κάτοικοι αποκαλούν παλάτι, καθώς και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.  Το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου χτίστηκε από τον πατέρα του Κυριάκο και ολοκληρώθηκε το 1880, απαρτιζόμενο με ευρωπαικά στοιχεία.Το παλάτι, μόνιμη κατοικία Πρίγκιπα Γώργιου, είναι ένα νεοκλασσικό κτίριο το οποίο χτίστηκε το 1882. To κτίριο χαρακτηρίζεται για τα διασκομητικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του, τις εσοχές και το όμορφο εξωτερικό χώρο γεμάτο λουλούδια και δέντρα.

Ο Πρίγκιπας Γεώργιος κατά τη διάρκεια της αρμοστείας του στη Κρήτη, πρόσφερε 10 χιλιάδιες ρούβλια, για την ανέγερση του ιερού ναού της Αγίας Μαγδαληνής, ρωσικού ρυθμού, με τον χαρακτηριστικό τρούλο. Ο ναός χτίστηκε το 1901, προς τιμην την Μαρίας Μαγδαληνής, για να τιμηθεί η παραμονή της γυναίκας του πρίγκιπα Γεώργιου στα Χανιά. Αργότερα, το 1909 την δόρισε στο δήμο Χανίων.

To 2000, ιδρύθηκε το Εθνικό ίδρυμα Έρευνών & Μελετών  ”Ελευθέριος K. Βενιζέλος”, όταν το ελληνικό κοινοβούλιο . επικύρωσε το καταστατικό του με νόμο και έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του. H έδρα του ιδρύματος στεγαζόταν στην κατοικία του βενιζέλου  μέχρι το 2002. Ύστερα, και ειδικά μετά την αναπαλαίωσή του, η κατοικία του Ελευθέριου Βενιζέλου λειτούργησε ώς μοντέρνο μουσείο. O στόχος του ιδρύματος είναι η λειτουργία, σε εθνικό επίπεδο, ενός δυναμικού ευρωπαϊκού ερευνητικού και εκπαιδευτικού κέντρου, το οποίο να αποτελεί έναν κεντρικό θεσμό συντονισμού της έρευνας και μελέτης του έργου, της εποχής και της ζωής τού μεγάλου πολιτικού και της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας χωρίς ιδεολογικές δεσμεύσεις.

Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας: Ο χώρος όπου οικοδομήθηκε η εκκλησία της Ευαγγελίστριας ήταν ανοικτός και στα νότια του βρισκόταν ο στάβλος του τουρκικού ιππικού, όπου μετά την αναχώρηση των Τούρκων στέγαζε τη Ρωσική Χωροφυλακή. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε από την Κρητική Πολιτεία για την ανέγερση ενός μεγάλου ενοριακού ναού. Η Κρητική Πολιτεία  δεν μπορούσε να διαθέσει ούτε δραχμή για την ανέγερση του ναού. Με εράνους, λαχεία και διάφορες δωρεές συγκεντρώνεται ένα ικανό ποσόν για την ανέγερση του.Το δυσκολότερο μέρος του έργου, ήταν η στέγαση και τα καμπαναριά που απαιτούσαν πολλά χρήματα. Τότε γίνεται η σκέψη να επεκταθεί ο έρανος στο εξωτερικό και κυρίως στις ορθόδοξες χώρες τις Ευρώπης και στην Αμερική όπου έχουν αρχίσει να ριζώνουν οι πρώτοι Κρήτες μετανάστες. Εκτός από χρήματα, η σκέψη αυτή έφερε και ωραιότατα εκκλησιαστικά είδη, κυρίως από τη Ρωσία, όπως το μεγάλο κεντρικό πολυέλαιο, τη μεγάλη καμπάνα, τον επιτάφιο και άλλα πολύτιμα σκεύη.Ο Ναός της Ευαγγελίστριας είναι ο μεγαλύτερος των Χανίων, κτίστηκε σε σταυροειδή μορφή με τρούλο και έχει έντονο το νεοκλασικό στοιχείο. Η εκκλησία εγκαινιάσθηκε στις 12 Αυγούστου 1923.

Η συνοικία Χαλέπα αποτελεί μια εκλεκτή γειτονιά της Κρήτης, με πλούσια ιστορία που άφησε τα σημάδια της σε όλη την πόλη, και ο κάθε επισκέπτης αξίζει να αφιερώσει λίγο χρόνο να περιηγηθεί στα όμορφα δρομάκια της και να γνωρίσει τα όμορφα κτίρια της.