Θέρισσος

Το χωριό Θέρισσος βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορών και σε απόσταση 16 χλμ από την πόλη των Χανίων.Για να φτάσει κανείς εκεί, διασχίζει το πανέμορφο και καταπράσινο Φαράγγι του Θερίσσου,μήκους 6 χλμ.Ο δρόμος, ο οποίος συνδέει τα Χανιά με το χωριό του Θερίσσου διασχίζει το φαράγγι ,προσφέροντας μαγικές εικόνες της άγριας φύσης.

Το χωριό Θέρισσος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Κρήτης, λόγο της οχυρωματικής του θέσης. Κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821, όταν ο πασάς Λατιφ,αποφάσισε να εισέλθει στο φαράγγι μαζί με 5000 τούρκους. Στην είσοδο του Φαραγγιού των περίμεναν 300 επαναστάτες,οι οποίοι έδωσαν σκληρή μαχή και το χωριό έμεινε απροσπέλαστο από τον τούρκικο στρατό. Αξιοσημείωτη συμβολή στον αγώνα,παρείχαν οι γυναίκες του Θερίσσου, οι οποίες μετέφεραν νερό και πυρομαχικά στους επαναστάτες.Σε αυτή τη μάχη έχασαν τη ζωή τους 500 Τούρκοι.Το 1866 ο Μουσταφα Πασας, κατέκτησε το χωριό και ανάγκασε τους κατοίκους να φύγουν.Κατά την διάρκεια της λεηλασίας,ο Πασάς βρήκε μια νεαρή γυναίκα η οποία αντιστάθηκε να παραδοθεί και την άλεσε με την πέτρα του ελαιοτροβείου, η οποία διασώζεται ως σήμερα και εκθέτεται στο πολεμικό μουσείο του χωριού.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, του οποίου η καταγωγή είναι από το Θέρισσο, το 1905, οργάνωσε μία μυστική συνάντηση στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, όπου ανακυρήχθηκε η επανάσταση εναντίον του πρίγκιπα Γεώργιου. Ο σκοπός και το αίτημα της επανάστασης ήταν η ένωσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.Ο πρίγκιπας Γεώργιος συνηδιτοποιόντας την μεγάλη επιτυχία του Βενιζέλου και των υποστηρικτών του,οδηγήθηκε σε παραίτηση το 1905. Την θέση του,ανακατάλαβε ο Αλέξανδρος Ζαίμης, ένας άνθρωπος που είχε την εμπιστοσύνη και την στήριξη τόσο του Βενιζέλου όσο και των Μεγάλων Δυνάμεων.Το 1909, ανακηρύσσετε η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και ένα χρόνο μετά ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εκλέγεται πρωθυπουργός της χώρας.

Επισκέπτοντας κανείς το χωριό, πέρα από τη μαγευτικό τοπίο του Φαραγγιού,αξιζει να γευτεί όμορφες παραδοσιακές κρητικές γεύσεις, να θαυμάσει τα ιστορικά κτήρια, να επισκεφθεί το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και το πρώην αρχηγείο του Βενιζέλου,και το μουσείο Εθνικής Αντιστάσεως, αποκομοίζοντας έτσι μια όμορφη γεμάτη εμπειρία σε μια ορεινή εξόρμιση.