Είναι η μοναδική λίμνη με γλυκά νερά στην Κρήτη. Από την αρχαιότητα είναι γνωστή με την ονομασία ”Κορησία”. Το σημερινό της όνομα προέρχεται από την αραβική διάλεκτο.

Η λίμνη καλύπτει έκταση 579 στρεμμάτων και είναι σχετικά ρηχή με μέγιστο μάθος 22,50 μέτρων. Αποτελείται από δύο πηγές στην Νότιο-ανατολική όχθη, εκ των οποίων η μία είναι ορατή στο τέλος του καλοκαιριού και οι ντόπιοι την αποκαλούν ” Μάτι ή Αμάτι”

Η λίμνη αποτελεί έναν σημαντικό υδροβιότοπο και ο περιβάλλων χώρος της προστατεύεται από την Natura 2000. Φιλοξενεί σημαντικά είδη, όπως νερόκοτες, πάπιες, χέλια, νερόφιδα και ένα σπάνιο είδος δίχρωμης χελώνας με βούλες.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η στάθμη της λίμνης χαμηλώνει και αφήνει να διαφανεί ένα παχύ στρώμα λευκής άμμου. Αυτούς τους μήνες, ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει γύρω από την λίμνη, να κολυμπήσει και να κάνει θαλάσσιο ποδήλατο.

Δίπλα στη λίμνη, υπάρχουν πολλές ταβέρνες και καφετέριες όπου μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακά κρητικά φαγητά. Εάν επισκεφθείτε τη λίμνη το χειμώνα να θυμάστε ότι η στάθμη της ανεβαίνει και οι παραλίες εξαφανίζονται. Οι περισσότερες ταβέρνες ωστόσο παραμένουν ανοιχτές και το χειμώνα.

Σε απόσταση 10 λεπτών από τη λίμνη βρίσκεται το χωριό Κουρνάς. Είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό, ανεπηρέαστο από τον τουρισμό. Το χωριό έχει πληθυσμό 500 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων στους πρόποδες του όρου Δαφνομαδάρα.

Άκμασε τον 16ο αιώνα και συνέβαλε σημαντικά στους αγώνες για την απελευθέρωση από τους Τούρκους ενώ υπήρξε έδρα της Επαναστατικής Κυβέρνησης το 1866 και έδρα της Γενικής Συνέλευσης των Κρητών το 1897.

Στο χωριό βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οποία προστέθηκαν αργότερα, επί ενετοκρατίας. Ανάμεσα στο χωριό και τη λίμνη βρίσκεται το σπήλαιο Κουρνά, το οποίο προσφέρει απίστευτη θέα προς την λίμνη. Είναι σχετικά μικρό, με βάθος 35 μέτρων, γεμάτο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.