Το Λαογραφικό Μουσείο ή Κρητικό Σπίτι, βρίσκεται στην  στοά της Καθολικής Εκκλησίας, στην Οδό Χάληδων στη Παλιά Πόλη των Χανίων. Είναι το δημιούργημα δύο αξιοσέβαστων γυναικών, της κυρίας Μπικάκης Ασπασίας και της κυρίας Κουμανδράκης Ειρήνης.

Οι δύο γυναίκες, με μεγάλο μεράκι και αγάπη για την κρητική παράδοση, δημιούργησαν έναν πολύ όμορφο χώρο, οπού κανείς μπορεί να δεί εντυπωσιακά εκθέματα και να γνωρίσει την παραδοσιακή κουλτούρα των κρητικών.

Ο επισκέπτης θα θαυμάσει εντυπωσιακά υφαντά και κεντήματα, τα οποία τα δημιούργησαν οι ίδιες οι ιδρύτριες και οι μαθήτριές τους, και είναι πιστά αντίγραφα κεντημάτων, τα οποία κατάφεραν να συλλέξουν από όλη τη Κρήτη. Επιπρόσθετα θα θαυμάσει κεντητούς πίνακες, οι οποίοι απεικονίζουν ήθη και έθιμα, και σκηνές  από την καθημερινότητα του τόπου.

Με αυτό το τρόπο, ο επισκέπτης θα μάθει τις ασχολίες, τις συνήθειες και τις αγροτικές εργασίες  των κατοίκων μέχρι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, τα προιόντα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στα αγροτόσπιτα τον 18ο και 19ο αιώνα.