Η Λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται 56 χλμ βορειοδυτικά της πόλης των Χανίων και 17 χλμ βορειοδυτικά της Κισσάμου και σχηματίζεται ανάμεσα στη Χερσόνησο της Γραμβούσας και το μικρότερο Ακρωτήριο Τηγάνι.

Διάσημη για την άσπρη και ροζ άμμο της, τα εξωτικά γαλαζοπράσινα νερά της και την άγρια φυσική ομορφιά της. Ένας πανέμορφος τόπος, όπου εάν σταθείς και απολαύσεις την θέα του απο ψηλά και ατενίσεις το απέραντο μπλε της θάλασσας, συναισθήματα γοητείας και θαυμασμού θα σε κατακλύσουν.

Η Λιμνοθάλασσα του Μπάλου είναι πολύ ρηχή και ζεστή. Ιδανικός προορισμός για μικρά παιδιά. Μετά τα βράχια, το βάθος της αυξάνεται και η θερμοκρασία των νερών είναι πιο κρύα. Όσοι αγαπούν τις καταδύσεις, σίγουρα θα απολαύσουν αυτό το μέρος. Υπάγεται σε πρόγραμμα προστασίας περιβάλλοντος Natura, λόγο των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που υπάρχουν.

Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στο  ακρωτήριο Τηγάνι όπου μπορεί να δεί το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων και το σπηλαιοβάραθρο στη βόρεια μεριά.Κατά την Οθωμανική κυριαρχία το σπήλαιο, χρησιμοποιόταν ως κρυψώνα για τα γυναικόπαιδα. Δυστυχώς, αυτό έγινε αντιληπτό από τους τούρκους, οι οποίοι το 1825, σκότωσαν πολλά γυναικόπαιδα.Στο σπηλαιοβάραθρο υπάρχει αναμνηστική πλάκα, στο σημείο όπου βρέθηκαν τα οστά των θυμάτων, ενώ την ημέρα εορτής των Αγίων Πάντων τελείται μνημόσυνο.

Βόρεια της λιμνοθάλασσας, στο ακρωτήρι Κώρυκον, υπάρχουν τα ερείπια της μικρής Ρωμαϊκής πόλης του Αγνείου με ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Σήμερα εκεί υπάρχει το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Σώστη.

Πρόσβαση:

Υπάρχουν τρείς διαφορετικοί τρόποι για να φτάσει ο επισκέπτης. Ο πρώτος είναι με καραβάκι από την Κίσσαμο. Θα θαυμάσετε τις αγριες ακτές της Γραμβούσας και θα απολαύσετε μια βουτιά στην εξωτική παραλία του νησιού της Ήμερης Γραμβούσας, όπου θα δείτε το παλιό φρούριο και το ναυάγιο.

Ο δεύτερος τρόπος, είναι να πάτε οδικός,μπορείτε να οδηγήσετε προσεκτικά στον χωματόδρομο που ξεκινάει από την Καλυβιανή, κατά μήκος της Χερσονήσου της Γραμβούσας Μετά από 10 χλμ, ο δρόμος καταλήγει σε ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης και μια καντίνα, όπου βρίσκεστε ψηλά πάνω από τη λιμνοθάλασσα. Από εκεί ξεκινάει ένα μικρό δρομάκι το οποίο οδηγεί στη λιμνοθάλασσα, περίπου 15′ περπάτημα.

Τέλος, ο τρίτος καιπιο περιπετιώδες και συναρπαστικός τρόπος, είναι η πεζοπορία.Ξεκινώντας από την Καλυβιανή και περνώντας μέσα από το άγριο και ξερό τοπίο της Γραμβούσας . Η θέα που προσφέρει η διαδρομή αυτή είναι υπέροχη και η πεζοπορία διαρκεί περίπου 3 ώρες.