Η Μηλιά είναι ένα πρόσφατα αναπαλαιωμένο χωριό, άκρως παραδοσιακό, και διαμορφωμένο με απόλυτα σεβασμό στο περιβάλλον και στο όμορφο τοπίο.Βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων σε μία εξοχική τοποθεσία της επαρχίας Κισσάμου του Νομού Χανίων. 

Η Μηλιά ήταν ένα μεσαιωνικό χωριό, όπου κάποια στιγμή μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισαν να του ξαναδώσουν ζωή. Αναστήλωσαν τα σπίτια, τα εξόπλισαν με παλιά έπιπλα και βασικές ανέσεις, φύτεψαν χιλιάδες δέντρα και καλλιέργησαν τη γη με βιολογικά προϊόντα.

Τα σπίτια διαθέτουν μονά ή διπλά κρεβάτια, τζάκι ή ξυλόσομπες για θέρμανση και ζεστό νερό. Όλα τα σπίτια διαθέτουν, μπαλκόνι ή ταράτσα ή κήπο. Ο οικισμός δεν διαθέτει ηλεκτρισμό, καθώς υπάρχει μόνο μια γεννήτρια η οποία παρέχει φωτισμό τη χειμερινή περίοδο και μόνο κάποιες ώρες το βράδυ.

Το νερό έρχεται κατευθείαν από τη πηγή. Τα φαγητά γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο και  με βιολογικά προϊόντα. Η ατμόσφαιρα είναι μαγική και όλοι γίνονται μια όμορφη παρέα. Η φύση αγκαλιάζει τον επισκέπτη, το φως των αστεριών φωτίζει τις όμορφες βραδιές και η μουσική από το κελάηδισμα των πουλιών και το ρυάκι που τρέχει, δίνει ένα όμορφο μουσικό χρώμα στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Η καθημερινότητα στη Μηλιά είναι γεμάτη δραστηριότητες. Συχνά διοργανώνονται σεμινάρια μαγειρικής και διάφορες πεζοπορίες. Μερικά ενδιαφέροντα δρώμενα διοργανώνονται κατά καιρούς, όπως εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικά σχήματα, σεμινάρια yoga, brain storming, μικρά συνέδρια κ.α. Ο οικισμός διαθέτει μια μικρή μόνιμη υπαίθρια έκθεση από πέτρινες κατασκευές.

Η Ιστορία της Μηλιάς….

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Τσουρουνάκης Ιάκωβος, είχε το όραμα να δει αυτά τα εδάφη να αναβιώνουν. Ήθελε να καλλιεργήσει τη γη, να καλλιεργήσει βιολογικά προϊόντα και να δημιουργήσει ένα αγρόκτημα αναπαραγωγής.  Στο όραμα αυτό συνοδοιπόρος ήταν ο φίλος του, Γιώργος Μακράκης, οι οποίοι κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους αποφάσισαν να δημιουργήσουν το οικολογικό χωριό Μηλιά.