Ο καθεδρικός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου (Τριμάρτυρη), η Μητρόπολη των Χανιών, βρίσκεται στη μέση της οδού Χάληδων στην παλιά πόλη.Χτίστηκε στη θέση του Παλαιότερου Ενετικού Ναού της Παναγίας, μετά το διάταγμα ανεξιθρησκείας Χάτι – Χουμαγιούν του 1856.
Επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο ναός μετατράπηκε σε σαπωνοποιείο, το οποίο άνηκε στο διοικητή Κρήτης Μουσταφά Ναϊλή Πασά , και στη θέση που είναι τώρα το καμπανιαρό, βρισκόταν το καζάνι οπου έβραζαν τα υλικά για το σαπούνι.
Στο χώρο της ελαιοαποθήκης, εξακολουθούσε να φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας και με την συγκατάθεση του Τούρκου Πασά, διοιηκητή των Χανίων, άναβε πάντα ένα καντήλι. Ο μύθος της Μητρόπολης των Χανίων λέει πως στα μέσα του 19ου αιώνα ότι στο σαπωνοποιείο δούλευε ο Τσερκάκης, στον οποίο εμφανίστηκε η Παναγία σε όραμα και του ζήτησε να φύγει, γιατί δεν ήθελε το σπίτι της να είναι σαπωνοποιείο. Ο τεχνίτης πήρε την εικόνα και έφυγε.Λίγο αργότερα το παιδί του Πασά έπεσε στο πηγαδί και ο Πασάς ζήτησε τη βοήθεια της Παναγίας, με αντάλλαγμα να ξαναδώσει την εκκλησία στους χριστιανούς.Το παιδί έγινε καλά, ο πασάς τήρησε τον λόγο του και ξεκίνησε την οικοδόμηση του καινούριου ναού.
Η κατασκευή της Μητρόπολης των Χανίων, ολοκληρώθηκε το 1860 στη μορφή της τρίκλιτης βασιλικής με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος. Από τα τρία κλίτη πήρε και το όνομά της ως Τριμάρτυρη. Το κεντρικό όπου τιμώνται τα Εισόδια της Θεοτόκου, το δεξιό, όπου τιμώνται οι Τρεις μεγάλοι Ιεράρχες Πατέρες και προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων και το αριστερό όπου τιμάται ο Άγιος Νικόλαος προς αναπλήρωση του ομωνύμου Ναού της Σπλάντζιας τον οποίον οι Τούρκοι είχαν μετατρέψει τότε σε Τζαμί.
Η Μητρόπολη των Χανίων γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Θεοτόκου, πολιούχο των Χανιών.