Η Μονή Παναγίας των Αγγέλων Γουβερνέτου βρίσκεται 19 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Χανίων, στη βόρεια πλευρά του Ακρωτηρίου Μελέχας και στην Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων. 

Η Μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 260 μέτρων, όπου εκεί υπήρχε ο οικισμός Γδερνέτο, πάνω από την είσοδο του Φαραγγιού, Αυλάκι Καθολικού.

Η λατρεία της Μονής είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη ή Ξένο, ο οποίος πέθανε κατά τον 11ο αιώνα σε σπηλιά στο Φαράγγι Αυλάκι, από έναν κυνηγό ο οποίος νόμιζε ότι ήταν κάποιο ζώο. Το μοναστήρι πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε από μοναχούς της Μονής Καθολικού, οι οποίοι ακολουθούσαν την ασκητική παράδοση του Άγιου Ιωάννη. Υπάρχουν όμως και υποστηριχτές της άποψης ότι η Μονή ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Άγιο Ιωάννη.

Οι μοναχοί, στην προσπάθεια τους να προστατευτούν από τους πειρατές της Μεσογείου, εγκατέλειψαν την παραθαλάσσια μονή Καθολικού, και έχτισαν  σε ασφαλέστερη θέση ένα νέο οχυρωμένο μοναστικό συγκρότημα στη θέση προϋπάρχοντος ναού πριν το 1537, όπως μαρτυράει επιγραφή στην είσοδο.

Η Μονή το 1620, ήταν υπό τον έλεγχο της Μονής Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, όταν ο ηγούμενος Ιερεμίας ανέλαβε την διαδικασία οικοδόμησης του συγκροτήματος. Εξ’ αιτίας της τούρκικης κυριαρχίας στο νησί, οι εργασίες οικοδόμησης ολοκληρώθηκαν 2,5 αιώνες αργότερα.

Η Μονή Γουβερνέτου είναι μία από της αρχαιότερες ενεργές μονές της Κρήτης παρά τις μεγάλες καταστροφές που δέχτηκε από τους Τούρκους. Η αρχιτεκτονικής της είναι φρουριακού τύπου, με τέσσερις πύργους κατασκευασμένους στις γωνίες του ορθογωνίου περιβόλου και τα κατάχυστρα πάνω από την κεντρική πύλη. Στα κατάχυστρα έχυναν καυτό λάδι σε όποιον εισβολέα επιχειρούσε να παραβιάσει την είσοδο της Μονής. Το καθολικό της Μονής, χτίστηκε στη θέση ενός μικρού χώρου και η ολοκλήρωσή του πραγματοποιήθηκε το 1894 με την προσθήκη νάρθηκα παρεκκλησίων. Έχει σταυροειδής σχήμα και τρούλο, ενώ η είσοδος είναι διακοσμημένη με ανάγλυφες αναπαραστάσεις και μάσκες. Στο προαύλιο χώρο της μονής υπάρχουν διάφορα κτίρια και τα κελιά των μοναχών. Δίπλα στην εκκλησία υπάρχουν τα παρεκκλήσια των Αγίων Δέκα και του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη. Στην νότια πλευρά υπάρχουν αποθήκες και στον όροφο η μεγάλη τράπεζα και τα μαγειρεία.

Το μοναστήρι διαθέτει μουσείο με εικόνες και κειμήλια, τα οποία διασώθηκαν παρά τις πολλές καταστροφές που δέχτηκε, όπως η εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, του 15ου αιώνα τα βημόθυρα του 16ου αιώνα με νεκρικά θέματα από τον Άγιο Προκόπιο. Στο κοιμητήριο του μοναστηριού υπήρχε παρεκκλήσι προς τιμήν του Αγίου Προκόπη, το οποίο κατεδαφίστηκε. Επιπλέον, θα θαυμάσετε εικόνες από τον βίο του Άγιου Ιωάννη του Ερημίτη.

Από τη Μονή ξεκινάει το μονοπάτι, το οποίο οδηγεί στην Μονή καθολικού και καταλήγει στη θάλασσα. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Μετόχι του Αγίου Αντωνίου, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση, στην συνέχεια μπορείτε να δείτε το Αρκουδόσπηλιο και τον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Ιωάννη του Ξένου.

Τέλος, θα καταλήξετε σε ένα πανέμορφο στενό φιόρδ με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά και ένα μικρό κολπάκι όπου εκεί άραζαν και φύλαγαν οι μοναχοί τις βάρκες τους.

Η Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου είναι ανοικτή Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη από τις 09:00 έως 11:00 και από τις 17:00 έως 19:00.

Τέλος, παρακαλείστε να είστε ευπρεπώς ντυμένοι κατά την επίσκεψή σας στην Μονή.