Το Μουσείο Ελιάς βρίσκεται στο χωριό Άνω Βουβές, σε απόσταση 30 χιλιόμετρα από τα Χανιά. Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο, το οποίο διατηρεί όλα τα χαρακτηρηστικά στοιχεία της περιοχής. Στην περιοχή παράγονται τα πασίγνωστα ελαιόλαδα του Κολυμβαρίου, τα οποία έχουν βραβευτεί διεθνώς για την ποιότητά τους.
Σκοπός του Μουσείου είναι να προφυλάξει και να αναδείξει το τρόπο ζωής των ανθρώπων του νησιού και όχι μόνο σε σχέση με το δέντρο της ελιάς, αλλά και από την διαδικασία φύτευσης, την καλλιέργεια του εδάφους, το κλάδεμα, τη συλλογή του καρπού, την αποθήκευση αυτού, την μεταφορά του στο ελαιουργείο και άλλα. Επιπρόσθετα,αναδεικνύεται ο σημαντικό ρόλος της ελιάς στην ελληνική διατροφή, όπως επίσης ως στοιχείο δόξας στην βράβευση των αθλητών, ως στοιχείο ειρήνης, φιλίας και πολιτισμού και ως στοιχείο σε παρασκευάσματα ομορφιάς.
Η συλλογή του μουσείου είναι πλούσια και ιδιαίτερη. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εργαλεία ελαιοκαλλιέργειας και επεξεργασίας του ξύλου, μέσα αποθήκευσης και μεταφοράς του ελαιολάδου, μέσα περισυλλογής του καρπού της ελιάς και εργαλεία της έκθλιψης του και τον παραδοσιακό οικιακό εξοπλισμό.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του μουσείου είναι το ξύλινο άροτρο. Βρίσκεται στην αίθουσα με τα εκθέματα για την καλλιέργεια και την επεξεργασία της ελιάς. Το συγκεκριμένο άροτρο χρησιμοποιόταν από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950 για την καλλιέργεια της γης. Το αποκαλούσαν Ησιόδειο άροτρο καθώς ο Ησίοδος ήταν ο πρώτος που το περιέγραψε. Ο Δήμος της περιοχής φρόντισε να βρει διάφορα δείγματα εξέλιξης του αρότρου, καθώς η σχέση του αρότρου με τη ζωή των ανθρώπων ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη για την καλλιέργεια της γης, μέχρι την εμφάνιση των μηχανοκίνητων γεωργικών ελκυστήρων.
Το Μουσείο Ελιάς Βουβών βρίσκεται δίπλα στο Μνημειακό Δέντρο της Ελιάς των Βουβών, το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στο κόσμο. Με την απόφαση 603/17-2-1997 του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης ανακηρύχτηκε «σαν διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω του ιδιαίτερου αισθητικού, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντός του». Στην περιοχή του δήμου, βρίσκονται άλλα δέκα μνημειακά ελαιόδεντρα τα οποία μαρτυρούν τη μεγάλη σχέση των κατοίκων της περιοχής με την ελιά, από τα βάθη της μακρινής αρχαιότητας.
Ώρες Λειτουργίας Μουσείου: Από Δευτέρα έως Κυριακή 10:00 έως 19:00