Το Μουσείο Τυπογραφίας βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων, στο βιοτεχνικό πάρκο της Σούδας.Εγκαινιάστηκε το 2005 και είναι το πρωτο μουσείο στην Ελλάδα, αφιερωμένο εξολοκληρου στην τυπογραφία . Αποτελείται από δύο μεγάλες πτέρυγες και τρείς επιμέρους αίθουσες που καταλαμβάνουν συνολική έκταση 1.200 τ.μ.

Ο ιδρυτής του είναι ο κύριος Γιάννης Γαρεδάκης,  και με τη βοήθεια της συζήγου του  δημιούργησε το Μουσείο  ως ιδιωτική συλλογή σε περιβάλλον φυσικό για ένα τεχνολογικό – βιοτεχνικό μουσείο. Το 2012 δημιουρήθηκε μια νέα πτέρυγα και το 2015 ανοιξέ μία ακόμα αίθουσα με σπάνιες εκδόσεις, γκραβούρες, ξυλογραφίες κλπ. που συνδέουν την Τυπογραφία με την τοπική ιστορία της Κρήτης.

Ο επισκέπτης θα μάθει πως ξεκίνησε μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του ανθρώπου, η Τυπογραφία. Διαθέτει δύο μαντεμένια πιεστήρια του 19ου αιώνα και ένα πιστό αντίγραφο του πιεστηρίου του Γουτεμβέργιου. Ποδοκίνητα πιεστήρια τύπου Victoria, αγορασμένα από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελβετία, καθώς και ένα δωρισμένο από  Έλληνα τυπογράφο, μας ταξιδεύουν στην ιστορία της τυπογραφίας, ενώ πολυάριθμα χειροκίνητα πιεστήρια, τύπου Boston, κοσμούν το χώρο.

Κατα την διάρκεια της ξενάγησης, ο επισκέπτης έχει την δινατότητα να τυπώσει στα παλιά πιεστήρια και να θαυμάσει το μεγαλείο της τυπογραφίας. Είναι ένας χώρος πολιτισμού και γραμμάτων, στον οποίο διοργανώνονται συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων, παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και άλλα. Κάθε χρόνο, διοργανώνεται ένας διεθνής διαγωνισμός αφίσας.

Από το 2012 το Μουσείο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας.