Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στην Ακτή Κουντουριώτη, στην εισοδό του ενετικού φρουρίου <<Φιρκά>>. Ιδρύθηκε το 1973, και αποτελεί το δευτερο μουσείο τέτοιου είδους στην Ελλάδα, όσο για την παλαιότητά του όσο και από πλευράς περιεχομένου. Περιλαμβάνει 2.500 εκθέματα στην μόνιμη έκθεσή του.

Τα εκθέματα είναι οργανομένα κατά χρονολογική σειρά και ξεκινάνε από την εποχή του Χαλκού ως και σήμερα. Από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι ένα ομοίωμα πλοίου της Μινωικής Εποχής, το οποίο κατασκευάστηκε με αυθεντικά υλικά, με εργαλεία και διαδικασίες ναυπήγησης του 15ου αιώνα π.Χ. Το έκθεμα βρίσκεται στο Νεώριο «Μόρο», στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

Στον πρώτο όροφο του ναυτικού μουσείου, θα δείτε μοντέλα αρχαίων πλοίων, μοντέλο της οχυρωμένης πόλης και λιμάνι υπό βενετσιάνικη κυριαρχία, ένα μοντέλο που παρουσιάζει την ναυπήγηση και την επισκευή κτιρίων, με εσωτερικό σκάφος με κωπηλασία.

Στον δεύτερο όροφο,θα δείτε μοντέλα σύγχρονων πλοίων του Ελληνικού Ναυτικού, καταστροφείς, βλήματα πυραύλων, πλοίο προσγείωσης με φορτηγά και APVs στο πλοίο. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν την πλήρη γέφυρα ενός καταστροφέα και δύο μονάδες προώθησης τορπιλών. Ένα τμήμα του μουσείου είναι αφιερωμένο στη γερμανική εισβολή στην Κρήτη.

Στη συλλογή του μουσείου, συμπεριλαμβανονται αντικείμενα – που ανασύρθηκαν από το βυθό – ζωγραφικούς πίνακες, χάρτες, φωτογραφικό υλικό, μακέτες πλοίων, διάφορα ναυτικά όργανα κ.ά. από την Εποχή του Χαλκού μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Ώρες Λειτουργίας:

Από Δευτέρα εώς Σάββατο, από τις 09:00 εώς τις 17:00. Κυριακή κλειστά.