Ο οικισμός είναι χτισμένος κοντά στο Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας,από όπου πήρε και το όνομά του, το οποίο ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου.

Βρίσκεται 76 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τα Χανιά, στο δρόμο που οδηγεί στο Ελαφονήσι. Το μοναστήρι είναι χτισμένο ψηλά πάνω σε ένα μεγάλο βράχο ύψους 35 μέτρων που προσφέρει μια καταπληκτική θέα προς το Λιβυκό πέλαγος. Σύμφωνα με το μύθο, ένα από τα 90 σκαλιστά στο βράχο σκαλοπάτια, τα οποία οδηγούν στο μοναστήρι, είναι χρυσό και μπορούν να το δουν μόνο οι αναμάρτητοι.Όταν οι Οθωμανοί κατέκτησαν την Κρήτη, οι μοναχές έκρυψαν τα χρυσά αριστουργήματα του μοναστηριού κάτω από αυτό το σκαλοπάτι της μεγάλης σκάλας, για να τα προστατέψουν από τη λεηλασία Έτσι δημιουργήθηκε και το όνομα του μοναστηριού.Το καθολικό της μονής Χρυσοσκαλίτισσας είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα και στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η εικόνα της οποίας λέγεται ότι έχει γίνει πριν από 1.000 χρόνια. 

Ο οικισμός της Χρυσοσκαλίτισσας υπάρχει από τα Μινωικά Χρόνια. Εκείνη την εποχή, σε αυτήν την περιοχή, υπήρχε ένας οικισμός ψαράδων. Το μοναστήρι αποτελεί ένα εντυπωσιακό κτίσμα και σημαντικό μνημείο, το οποίο διατηρεί ζωντανό το πνεύμα.

Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, στον οικισμό της Χρυσοσκαλίτισσας γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι καθώς εκείνη την ημέρα γιορτάζει το μοναστήρι.