Οι Τάφοι των Βενιζέλων βρίσκονται σε μια ιστορική τοποθεσία των Χανίων, δίπλα στον Ενετικό Ναό του Προφήτη Ηλία, στη περιοχή Φρούδια. Η ιστορία της τοποθεσίας είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Το 1897, κατά την διάρκεια της τελευταίας επανάστασης,  ιδρύθηκε το Επαναστατικό Στρατόπεδο των Κρητών  στο Ακρωτήρι. Οι Κρήτες, στις 9 Φεβρουαρίου 1897, ύψωσαν την Ελληνική Σημαία στα Φρούδια, κατά την διάρκεια των αψιμαχιών τους με τους Οθωμανούς.

Κατά την διάρκεια των αψιμαχιών, ο Ελευθέριος Βενιζέλος προσπαθούσε να διαπραγματευτεί με τις Μεγάλες Δυνάμεις, καθώς επιθυμία του ήταν η αυτονόμηση της Κρήτης. Την ίδια ημέρα, ο Ιταλικός και ο Ρωσικός στόλος, με την προτροπή των Οθωμανών βομβάρδισαν την τοποθεσία. Το κοντάρι της Ελληνικής Σημαίας έσπασε και έπεσε στο έδαφος, τότε διαδραματίστηκε μία από τις ενδοξότερες στιγμές της κρητικής ιστορίας, όπου ο επαναστάτης Σπύρος Καγιαλεδάκης, έπιασε και ύψωσε τη σημαία, κάνοντας κοντάρι το ίδιο του το σώμα.

Κοντά στους Τάφους των Βενιζέλων, βρίσκεται το άγαλμα του <<Καγιελέ>>, το οποίο αναπαριστά αυτό το σημαντικό συμβολικό γεγονός. Ο βομβαρδισμός του λόφου, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του ναού. Η αποκατάσταση του ναού, πραγματοποιήθηκε από τους Ρώσους, καθώς θεώρησαν ότι η έκρηξη ενός κανονιού στη ρώσική ναυαρχίδα ήταν η τιμωρία του Προφήτη Ηλία για την καταστροφή του ναού.

Στο προαύλιο χώρο του Ναού, έχουν ταφεί ο εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος και ο γιος του Σοφοκλής Βενιζέλος, μετέπειτα Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Την τοποθεσία αυτή, την είχε διαλέξει ο ίδιος ο Βενιζέλος, καθώς βρίσκεται κοντά στο σπίτι του στη Χαλέπα.

Στον τάφο του Ελευθέριου Βενιζέλου  αναγράφεται ο επικήδειος του, τον οποίο είχε εκφωνήσει ο ίδιος σε μία ομιλία του στη Βουλή το 1932:

«Ο προκείμενος νεκρός αγαπητοί φίλοι ήταν ένας αληθινός άνδρας με μεγάλο θάρρος με αυτοπεποίθησιν και δι΄ εαυτόν και δια τον λαόν τον οποίον εκλήθη να κυβερνήση. Ίσως έκανε πολλά σφάλματα αλλά ποτέ δεν του απέλιπε το θάρρος ποτέ δεν υπήρξε μοιρολάτρης διότι ποτέ δεν επερίμενε από την μοίραν να ιδή την χώραν του προηγμένην αλλά έθεσε εις την υπηρεσία της όλο το πυρ που είχε μέσα του κάθε δύναμιν ψυχικήν και σωματικήν»

Είναι μία όμορφη καταπράσινη τοποθεσία, με απέραντη θέα την πόλη των Χανίων και την θάλασσα. Για να φτάσει ο επισκέπτης εκεί, αρκεί να πάρει το δρόμο που οδηγεί από το κέντρο των Χανίων προς το αεροδρόμιο (οδός Ακρωτηρίου).