Παλαιόχωρα

Η Παλαιόχωρα, είναι ένα μικρό ψαροχώρι στην νοτιοδυτική πλευρά του Νομού Χανίων. Βρίσκεται σε απόσταση 77 χλμ από τα Χανιά και είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο, η οποία βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος.  Η χερσόνησος έχει πλάτος 400 μέτρα και μήκος 700 μέτρα,και στις 2 πλευρες διαθέτει παραλίες με καταγάλανα νερά και οι απότομες πλαγιές των Λευκών Ορών, διαμορφώνουν μια φυσική προστασία προς τους νότιους ανέμους.

Τα όμορφα τοπία, η άγρια φύση, η έντονη ιστορία του τόπου. το ευχάριστο κλίμα δημιουργούν μια όμορφη σύνθεση μαζί με την καθημερινότητα της περιοχής, χαρίζοντας μια γλυκιά ανάμνηση στον επισκέπτη. Η Παλαιόχωρα, αποτελεί μία από τις πιο τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές της Κρήτης,με τις καλά οργανωμένες παραλίες, τα γραφικά και παραδοσιακά καφενεία, τα θερινά θέατρα, και  τις μοντέρνες καφετέριές.

Είναι εξοπλισμένη με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να διευκολήνει τόσο την καθημερινότητα των κατοίκων όσο και αυτών που την επισκέπτονται. Διαθέτει τράπεζες, ταχυδρομία, κέντρο υγείας,φαρμακεία, αστυνομικό τμήμα και ακτοφυλακή, κέντρο εξυπηρέτησης πελατών και διάφορα άλλα καταστήματα.

Γνωστές και άγνωστες παραλίες στη Παλαιόχωρα:

Παχιά Άμμος

Η Παχιά Άμμος βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Παλαιόχωρας.έχει μήκος ένα χιλιόμετρο, ψιλή άσπρη άμμο και ρηχά νερά.Η Παχιά άμμος κάθε χρόνο βραβέυεται με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαικής ένωσης, καθώς διαθέτει καταγάλανα καθαρά νερά και όλες τις εγκαταστάσεις και ασφαλές κολύμπι.

Τα Χαλίκια

Τα Χαλίκια είναι μια παραλία γεμάτη βότσαλο, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά της Παλαιόχωρας.Βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο δρόμο με τις περισσότερες ταβέρνες της περιοχής και καφετέριες με πρωινό. Είναι πολύ βαθειά και τα νερά της είναι πεντακάθαρα. Η απόλυτη χαλάρωση με απέραντη θέα στο Λιβυκό Πέλαγος.

Ο Κριός

Ο Κριός βρίσκεται 10 χλμ δυτικά της Παλαιόχωρας και αποτελείται απο τρεις διαδοχικούς κολπίσκους. Ο κεντρικός κολπισκος είναι ο πιο πολυσύχναστος. Είναι μια καλά οργανωμένη παραλία με βότσαλο, διαθέτει αναψυκτήριο και πάρκινγκ για τα αμάξια.Ο πρώτος κολπίσκος δεν ενδείκνυται για κολύμπι διότι πολυ συχνά βάλετε από νότιους ανέμους. Ο τρίτος κολπίσκος είναι επίσης μια καλα οργανωμένη παραλία, συνήθως προτιμάται περισσότερό από τους γυμνιστές καθώς είναι πιο απομονωμένος.

Η παραλία του Κριού είναι ιδιαίτερα γνωστή καθώς απο κει ξεκινά και το Ευρωπαικό Μονοπάτι που συνδέι τη Παλαιόχωρα με το Ελαφονήσι.

Το Γιαλισκάρι

Οι απόμερες παραλίες στο Γιαλισκάρι βρίσκονται 4 χλμ ανατολικά της Παλαιόχωρας στην έξοδο του φαραγγιού των Ανυδρών. Για κάποιους αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο. Οι δύο παραλίες βρίσκονται στις δύο πλευρές μιας χερσονήσου που εισβάλει στη θάλασσα. Έχουν ψιλό βότσαλο και βαθιά καταγάλανα νερά.Η περιοχή δεν διαθέτει ιδιαίτερη βλάστηση παρά μόνο μεροικά αλμυρίκια. Το γιαλισκάρι ήταν ευρέος γνωστό κατα τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 στους χιπις, οι οποίοι εξοπλισμένοι με τροφή και νερό, περπατούσαν κατα μήκος της ακτογραμμής για να φτάσουν στη παραλία και να διαμείνουν μερικές μέρες.

Όρμος Γραμμένο

Μόλις 4 χλμ από το κέντρο της Παλαιόχωρας, βρίσκεται η παραλία του Γραμμένου. Μια αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά και κεδρόδασους ηλικίας 150 ετών. Σε αυτή την περιοχή βρίσκεται και το γνωστό κάμπινγκ της Παλαιόχωρας το οποίο είναι ανοικτό όλο το χρόνο και διαθέτει όλες τις εγκαταστάσεις για άνετη και οικονομική διαμονή.