Η παραλία πήρε το ονομά της από το βυζαντινό ναό του Αγίου Παύλου. Είναι χτισμένη πάνω στη παραλία, με πέτρες από τη γύρω περιοχή. Χρονολογείται ότι δημιουργήθηκε τον δέκατο αιώνα από τον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο, προς τιμήν του Αγίου Παύλου, ο οποίος κατά το ταξίδι του προς την Ρώμη, σταμάτησε σε αυτήν την παραλία για να βαπτίσει Χριστιανούς, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση.

Η παραλία βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα μακρυά από την Αγία Ρούμελη και 6 χιλιόμετρα από το Λουτρό Σφακίων. Διαθέτει χοντρή ασημένια άμμο, βότσαλο και πεντακάθαρα νερά. Είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και ο μόνος τρόπος πρόσβασης είναι είτε με βάρκα είτε διασχίζοντας κάποιο από τα μονοπάτια, από την Αγία Ρούμελη, τον Άγιο Ιωάννη ή από το Λουτρό. Η πιο εύκολη διαδρομή είναι από την Αγία Ρουμέλη διάρκειας 50 εώς 60 λεπτών, η οποία αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.

Η παραλία έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρο. Για αυτούς που θέλουν να απομωνοθούν τελείως από τους υπόλοιπους επισκέπτες και πεζοπόρους μπορούν να διαλέξουν την ανατολική πευρά της παραλίας μέσα στο πευκόδασος.