Τα Αφράτα είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από τα Χανιά και 3.5 χιλιομέτρων από το Κολυμπάρι. Σε ένα χιλιόμετρο από το χωριό, σε ένα ήρεμο μικρό κόλπο βρίσκεται η παραλία Αφράτα.

Είναι μια βοτσαλωτή παραλία απαλλαγμένη από τους ανέμους. Είναι ένας ιδανικός τόπος για διακοπές, καθώς η αγριάδα του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με το γραφικό χωριό και την ηρεμία της παραλίας μαγεύουν κάθε επισκέπτη. Η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες και μια ταβέρνα να παρέχει τα απαραίτητα.

Η οδήγηση από το Κολυμπάρι είναι εύκολη, απλά χρειάζεται λίγο προσοχή λόγο της στενότητας του δρόμου. Μετά το χωρίο των Αφράτων, ο δρόμος συνεχίζει μέσα από ένα πανέμορφο φαράγγι με πληθώρα δέντρων και αρωματικών φυτών , το οποίο καταλήγει στον κόλπο.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής από το Κολυμβάρι προς το χωριό θα συναντήσετε το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Οδηγήτριας και την Ορθόδοξη Ακαδημία. Το μοναστήρι, κατέχει ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία του νησιού καθώς το 1645 αποβιβάστηκαν οι Οθωμανοί κατακτητές και το 1897 το πρώτο τμήμα του Ελληνικού Στρατού, έχοντας ως αιτία την κήρυξη του ελληνοτούρκικου πολέμου το 1897. Σε κάποια σημεία των τοίχων είναι ακόμα εμφανή τα βλήματα από τα κανόνια, με τα οποία οι Οθωμανοί πυρπόλησαν το Μοναστήρι.

Επιπρόσθετα, ο επισκέπτης αξίζει να δει το όμορφο σπήλαιο, Ελληνοσπήλαιος στο οποίο βρέθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Το σπήλαιο είναι δύσβατο για αυτό χρειάζεται προσοχή.Η είσοδος του σπηλαίου είναι λίγο πάνω από τη θάλασσα. Το σπήλαιο αποτελείται από δύο διαδρόμους, οι οποίοι καταλήγουν στη ίδια αίθουσα, η οποία ονομάστηκε <<Η αίθουσα των Ταφών>> , καθώς η αρχαιολόγος Bate, ύστερα από ανασκαφές εντόπισε αρχαίους τάφους. Οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες του σπηλαίου δημιουργούν ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.