Το Λουτρό βρίσκεται 71 χλμ νότια του νομού Χανίων, ανάμεσα στη περιοχή των Σφακίων και της Αγίας Ρουμέλης. Το μέρος ονομάστηκε λουτρό εξαιτίας των πολλών αρχαίων λουτρών που βρέθηκαν στη περιοχή.

Το Λουτρό είναι ο τόπος της αρχαίας πόλης Φοίνικας, που ήταν το λιμάνι της αρχαίας Ανώπολης και ένα σημαντικό λιμάνι της Ελληνιστικής και της Ρωμαϊκής εποχής. Αργότερα έγινε το χειμερινό λιμάνι της πόλης των Σφακίων λόγω της φυσικής προστασίας του κατά τη διάρκεια σκληρών καιρικών συνθηκών. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα άλλο από την αρχαία πόλη Φοίνικας, εκτός από το όνομα που σώζεται από το μικρό χωριό στον κόλπο δυτικά του Λουτρό.

Αργότερα, οι πειρατές χρησιμοποίησαν το Λουτρό  για να επιτεθούν στα πλοία που ταξιδεύαν νότια της Κρήτης. Οι Βενετοί κατάφεραν να απομακρύνουν τους πειρατές και να οχυρώσουν το Λουτρό με ένα μικρό φρούριο, τα ερείπια του οποίου εξακολουθούν να είναι ορατά σήμερα. Ένα άλλο φρούριο διατηρημένο σε καλύτερη κατάσταση στο Λουτρό είναι απόδειξη της τουρκικής παρουσίας εδώ.

Το Λουτρό είναι ένα γραφικό ψαροχώρι και ιδανικό  για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό και ήρεμο στις διακοπές τους. Διαθέτει δύο εξαιρετικές παραλίες με βότσαλο και καθαρά νερά με βαθύ πράσινο και μπλε χρώμα.Είναι οργανωμένες παραλίες, με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Σε μικρή κοντινή απόστάση, μπορεί να βρεί κανέις ότι χρειάζεται. Η περιοχή είναι ιδανική για περιπατητές και τα μέρη που μπορείτε να δείτε είναι πολλά. Μεταξύ άλλων μπορείτε να επισκεφθείτε τον Πύργο του Λουτρού, την όμορφη Ανώπολη, το φαράγγι της Αράδαινας και τις κοντινές παραλίες Γλυκά Νερά, Περιβολάκια, Τίμιος Σταυρός, Λύκος, Φοίνικας και Μάρμαρα όπου μπορείτε να πάτε και με τα καραβάκια που ξεκινούν καθημερινά από το Λουτρό.

Πρόσβαση:

Οι πιο εύκολοι τρόποι για να φτάσετε εδώ είναι, είτε με τα πόδια ακολουθώντας το παραθαλάσσιο μονοπάτι Ε4 για περίπου 1,5 ώρα από τα Σφακιά ή με καραβάκι από τα Σφακιά, τη Σούγια ή την Παλαιόχωρα.