Παραλία Πρέβελης

Η Πρέβελη βρίσκεται 35 χλμ νότια του Ρεθύμνου και 10 χλμ από την περιοχή του Πλακιά.Είναι επίσης γνωστή, ως Λίμνη Πρέβελη ή Φοίνικας, και βρίσκεται στην έξοδο του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού, το οποίο το διασχίζει ο Μέγας Ποταμός.

Εκατοντάδες επισκέπτες καταφτάνουν σε αυτό το μαγευτικό μέρος κάθε χρόνο.Στις όχθες του Μέγα Ποταμού, υπάρχει το δεύτερο μεγαλητερο φοινικόδασος της Κρήτης, έκτασης περίπου 40 στρεμάτων, αποτελούμενο από το είδος του αυτοφυούς κρητικού φοίνικα ή φοίνικα του Θεόφραστου. Εκτός από φοίνικες στο δάσος υπάρχουν λιγαριές, πικροδάφνες, χαρουπιές, σκίνα και καλαμιές. Το ποτάμι, σχηματίζει μία λίμνη, πριν εκβάλλει στη θάλασσα, και διαθέτει νερό όλο το χρόνο. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει κατα μήκος του ποταμού, κάτω από τη σκιά των φοινικών και των υπόλοιπων δέντρων και να συνεχίσει την πεζοπορία μέσα στο φαράγγι ή να ενοικιάσει θαλάσσιο ποδήλατο και να κάνει μια απολαυστική βόλτα μέσα στο ποτάμι.

Η Πρέβελης είναι μια αμμώδης παραλία με βοτσαλοτό βυθό και πολύ δροσερά κρυστάλλινα νερά εξ’αιτίας του ποταμού. Δεν είναι από τις ποιο οργανωμένες παραλίες,χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά σε κοντινή απόσταση βρίσκονται κάποιες ταβέρνες και αναψυκτήρια.

Πρόσβαση:

Υπάρχουν τρεις βασικές επιλογές για να φτάσει κανείς στη Πρέβελη.Η πρώτη επιλογή είναι οδηγόντας, από τον Πλακιά στο Μοναστήρι της Πρέβελης.Σε απόσταση 1.5χλμ από το Μοναστήρι, ύπαρχει ένας μεγάλος χώρος σταθμευσής οχημάτων, όπου εκεί ξεκινάει ένα μονοπάτι το οποίο οδηγεί στη παραλία.O χώρος στάθμευσης βρίσκεται πάνω από τα ψηλά κατακόρυφα βράχια, δυτικά της παραλίας, από όπου μπορεί κανείς να τραβήξει πανέμορφες φωτογραφίες της παραλίας και της θέας. Ο περίπατος προς τη παραλία διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά. Ωστόσο, η επιστροφή ίσως να είναι λίγο κουραστική, καθώς η ανάβαση είναι λίγο απότομη.

Η δευτερή επιλογή και για αυτόν που θέλει να αποφύγει την κουραστική ανάβαση, είναι να οδηγήσει τον χωμάτινο δρόμο, που οδηγεί στη παραλία Δρυμισκιανό Αμμούδι και ύστερα να περπατήσει περίπου 5 λεπτά μέχρι τη παραλία Πρέβελη.

Τέλος, η τρίτη και πιο ξεκούραστή επιλογή, είναι οι βάρκες, οι οποίες ξεκινούν από την Αγία Γαλήνη και τον Πλακιά πρός την Παραλία Πρέβελη.

Το Μοναστήρι της Πρέβελης

Η παραλία Πρέβελη, πήρε το ονομά της από το ιστορικό Μοναστήρι, το οποίο αποτελείται από δύο ξεχωριστά μοναστήρια τη Κάτω Μονή του Προδρόμου και τη Πίσω Μονή του Θεολόγου. Η Κάτω Μονή είναι ερειπωμένη,βρίσκεται κοντά στο Μέγα Ποταμό και την καμαρωτή γέφυρα της περιοχής. Ιδρύθηκε κατά τον 10ο-11ο αιώνα. Παλαιότερα το μοναστήρι, λειτουργούσε όλο το χρόνο με τις γύρω εκτάσεις, ιδανικές για κτηνοτροφία και καλλιέργιες. Εγκαταλήφθηκε και καταστράφηκε, εξ’αιτίας των πολλών επιδρομών από τους κατακτητές της κάθε περιόδου.

Η Πίσω Μονή λειτουργεί κανονικά όλο το χρόνο ως ανδρικό μοναστήρι και είναι επισκέψιμη.Διαθέτει 20 κελιά, ξενώνες, βιβλιοθήκη και μουσείο.Στο κέντρο του μοναστηριού υπάρχει ο ναός της μονής με το υπέροχο τέμπλο, προς τιμήν του Άγιου Ιωάννη και του Ευαγγελισμού της Παναγίας.Το μοναστήρι καταστράφηκε δύο φορές επι τουρκοκρατίας, το 1646 και το 1770. Επαιξέ σημαντικό ρόλο κατα τον αγώνα των επαναστατημένων, έγινε καταφύγειο για κάποιος έλληνες πολεμιστές καθώς και για ξένους στρατιώτες, οι οποίοι συμμετείχαν στη Μάχη της Κρήτης.

Η θέα από το Μοναστήρι είναι μοναδική, καθώς είναι κτισμένο πάνω σε πετρώδες ύψωμα, χαρίζοντας  ανεπανάληπτες εικόνες προς το Λιβυκό Πέλαγος.