Η παραλία της Τρυπητής βρίσκεται 5km ανατολικά της Σούγιας και 68km νότια της πόλης των Χανίων,στην έξοδο του ομώνυμου φαραγγιού.Στο ακρωτήρι της Τρυπητής βρισκόταν η αρχαία πόλη Ποικιλασός, επίνειο της αρχαίας Ελύρου και σημαντικό κέντρο εμπορίου για τους Αιγύπτιους. Δυστυχώς στις μέρες μας έχουν απομείνει μόνο ελάχιστα και ασήμαντα ερείπια. Οι κάθετοι βράχοι κατά μήκος του φαραγγιού και της ακτής είναι γεμάτοι σπηλιές που έχουν δώσει το όνομά τους στην περιοχή και καταλαμβάνονται από τα δεκάδες κατσίκια που κατοικούν εδώ.

Έχει υπέροχα κρυστάλλινα γαλάζια νερά και βραχώδη βυθό και ο μόνος τρόπος για να φτάσετε εδώ είναι, είτε με βάρκα από τη Σούγια, ή ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που ξεκινάει από τη Σούγια με κατεύθυνση προς την Αγία Ρουμέλη. Στη θέση της παραλίας, θεωρείται ότι υπήρχε η αρχαία πόλη Ποικιλασός με το προστατευόμενο φυσικό της λιμάνι. Το λιμάνι αυτό μετατράπηκε σε μια ξέρα με απίθανους σχηματισμούς μετά από μεγάλες γεωλογικές ανακατατάξεις κατά τον 4ο μ.Χ. αιώνα.

Στην έξοδο του φαραγγιού της Τρυπητής βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου που έχει χτιστεί επάνω στο βράχο. Αρκετά ψηλότερα στο μονοπάτι προς τη Σούγια βρίσκονται τα ερείπια ενός οθωμανικού οχυρού, καθώς και το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία που γιορτάζεται κάθε χρόνο από πολύ κόσμο που φτάνει ως εδώ από τη Σούγια στις 19 και 20 Ιουλίου.

500m ανατολικά της Τρυπητής, θα δείτε την όμορφη βοτσαλωτή παραλία Σεντόνι, πάνω στο μονοπάτι Ε4 που οδηγεί από τη Σούγια στην Αγία Ρουμέλη. Στην παραλία υπάρχουν μερικές πρόχειρες κατασκευές ντόπιων μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων.Η όμορφη παραλία Σεντόνι διαθέτει βότσαλο και βαθιά καταγάλανα νερά.