Ο Ποταμός Κυλιάρης είναι το δεύτερο ποτάμι σε ροή νερού στην Κρήτη. Ξεκινάει από το χωριό Στύλος και εκβάλει στη παραλία Κυανή Ακτή στις Καλύβες. Έχει μήκος 5 χιλιόμετρα και το όνομά του προέρχεται από την λέξη ”κυλώ”. Κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Πυκνός καθώς οι όχθες του ήταν γεμάτες με πυκνούς θάμνους και δέντρα.

Τα ύδατα του ποταμού προέρχονται από δύο κορυφές των Λευκών Ορών, από του Βαρσάμου την Κορφή (υψόμετρο 1389μ) και τη Μαύρη (2069μ). Αποτελείται από τέσσερις παραποτάμους, τον Κεραμιώτη, τη Αναβρετή, τον Μυλαύλακα και τον Μανταμά. 

Στη πορεία του ποταμού υπήρχαν τρεις νερόμυλοι και ένας μύλος στη περιοχή, Νιο Χωριό, ο οποίος λειτουργούσε με άλογα. Από τις πηγές στο χωριό Στύλο, ξεκινάει ένα μονοπάτι το οποίο διασχίζει την πυκνή βλάστηση και τους νερόμυλος και καταλήγει στη περιοχή Πλατανακιά. Εκεί βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου. Ο ναός χτίστηκε το 1898, ο προαύλιος χώρος του είναι διαμορφωμένος με παγκάκια και τραπέζια και περιβάλλεται από ένα πυκνό άλσος με πλατάνια.

Μέχρι να καταλήξει ο ποταμός στη παραλία, διασχίζει τον κάμπο με τα όμορφα περιβόλια, την πυκνή βλάστηση με τα πλατάνια,τα καλάμια και τα υδροχαρή φυτά. Αποτελεί έναν σημαντικό υδροβιότοπο για πουλιά, χελώνες, αμφίβια, χέλια και καβούρια. Για όσους αγαπούν το rafting, ο ποταμός Κυλιάρης είναι ιδανικός.