Το σπήλαιο Λέρα βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Χανίων, στον απότομο όγκο της Βαρδιάς πάνω από τον όρμο του Σταυρού. Το όνομά του προέρχεται από τον οπλαρχηγό, Στέφανο Λέρα, ο οποίος έδρασε στην περιοχή του Ακρωτηρίου από το 1821 έως και το 1833.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, κατά την αρχαιότητα το σπήλαιο είχε λατρευτικό χαρακτήρα.

Στο προθάλαμο σχηματίζεται ένα μεγάλο πλάτωμα και στην δεξιά του πλευρά υπάρχουν τρεις λαξευτές κόγχες, όπου τοποθετούνταν τα αφιερώματα και οι πήλινες πλάκες με παραστάσεις. Η πρώτη αίθουσα του σπηλαίου χωρίζεται στη μέση με σταλαγμίτες. Η δεύτερη αίθουσα είναι λίγο πιο μικρή και ανεβαίνοντας κάποια λαξευτά σκαλοπάτια σε ύψος 3 μέτρων βρίσκεται η τρίτη αίθουσα. Οι άνθρωποι τοποθετούσαν στη βάση των σταλαγμιτών και γύρω από την λεκάνη με το διαυγές νερό τα αφιερώματα τους στη νύμφη του σπηλαίου. Το σπήλαιο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, παρατηρώντας κανείς τους σταλαγμίτες ο ένας μοιάζει με φτερό αγγέλου.

Η θρυλική ταινία του Ζορμπά, του Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνιστές τον Άντονι Κουιν και Άλαν Μπειτς γυρίστηκε στην τοποθεσία αυτή. Το σπήλαιο έπαιξε το ρόλο του λιγνιτωρυχείου και τότε έλαβαν χώρα οι πρώτες ανασκαφές. Ο αρχαιολόγος  Paul Faire, το 1959-1961 έκανε κάποιες δοκιμές και το 1966 πραγματοποίησε την επίσημη ανασκαφή.

Το αποτέλεσμα της ανασκαφής ήταν η εύρεση πολλών κεφαλιών από πήλινα ειδώλια, γυναικείες μορφές καθιστές σε θρόνο, όστρακα από αγγεία, ένα ειδώλιο από μαύρο πηλό, πάνω στο οποίο διακρίνονταν τα δαχτυλικά αποτυπώματα του δημιουργού του κ.α. Όστρακα από την νεολιθική, την υστερομινωική, την αρχαϊκή,την  κλασσική και την ελληνιστική περίοδο μαρτυρούν τη διαχρονική χρήση του σπηλαίου.

Στο κόλπο του Σταυρού σχηματίζονται δύο παραλίες. Η κύρια παραλία βρίσκεται στην έξοδο του ποταμού Νερόκαμπος και δίπλα στο λιμανάκι της Γαλήνης. Η δεύτερη παραλία βρίσκεται βόρεια και δυτικά του χωριού. Ο κόλπος έχει λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα ρηχά νερά.