Το Κουμ Καπί είναι η παραθαλάσσια συνοικία που βρίσκεται αμέσως έξω από τα ανατολικά τείχη της παλιάς πόλης των Χανίων.

Στις αρχές του 16ου αιώνα, και κατα την διάρκεια την ενετοκρατίας(1252-1645), οι ενετοί σκεπτόμενοι το ενδεχόμενο της τούρκικης εισβολής, έχτισαν εξωτερικούς τοίχους, οι οποίοι θα προστάτευαν τον πλυθησμό. Τα τοίχοι είχαν ορθογωνικό σχήμα, απαρτίζονταν από πέντε προμαχώνες και τρεις πύλες εισόδου-εξόδου.  Στην  ανατολική πλευρά των τοιχών δημιούργησαν μία εκ των τριών πυλών,που οδηγούσε έξω από την περιτειχισμένη πόλη, η πύλη Sabbionara .

Την ίδια ονομασία έχει και ο προμαχώνας   που βρίσκεται λίγο βορειότερα ο οποίος είναι χτισμένος πάνω σε τεχνητή χερσόνησο που δημιουργήθηκε από τους Βενετούς.Το λιοντάρι – έμβλημα του Αγίου Μάρκου, καθώς και τα οικόσημα εξακολουθούν να κοσμούν τη νότια πλευρά του προμαχώνα Sabbionara. Sabbionara σημαίνει η Πύλη της άμμου. Οι τούρκοι, αργότερα, διατήρησαν το ίδιο όνομα καθώς Κουμ Καπί σημαίνει Πύλη της Άμμου. Η ονομασία δόθηκε, λόγο της τοποθεσίας καθώς υπήρχε μια μεγάλη αμμώδης παραλία εκείνη την εποχή.

Η πύλη του κάστρου απαρτιζόταν από δύο τμήματα, κατασκευασμένα από ξύλο και επενδεδυμένα και από τις δύο πλευρές,(εσωτερικά και εξωτερικά) από σιδερένιες πλάκες. Κατά την διάρκεια, της οθωμανικής κυριαρχίας,(1645-1898)οι τούρκοι κατασκεύασαν, μεταξύ άλλων,δύο τζαμιά. Το ένα βρισκόταν στο άνω Κουμ Καπί και το άλλοστο κάτω Κουμ Καπί, τα οποία σήμερα δεν υπάχρουν.

Κατά την διάρκεια της κυριαρχίας των αιγυπτίων(1830-1841), λίγες οικογένειες βεδουινων είχαν μετοικήσει στα Χανιά με το πρόσταγμα των αιγυπτίων, προκειμένου να κάνουν τις δύσκολες δουλειές που τους πρόσταζαν.  To 1895 όπου η Κρήτη ήταν ημι-αυτόνομη και οι εμπορικές δραστηριότητες εμφάνιζαν άνοδο, υπήρχε έλλειψη εργατικού δυναμικού, λόγο του ότι οι έλληνες κάτοικοι έβρισκαν υποτιμιτικό να κάνουν δουλειές όπως, μεταφορέας νερού, αχθοφόρος, υπηρέτης κ.α. και σε συνδιασμό με τη θέσπιση του διατάγματος το 1865, όπου οι νέγροι δούλοι αφέθηκαν  ελεύθεροι, δημιουργήθηκε πρόβλημα για τους κατοίκους. Τότε η Γενική Διοίκηση της Κρήτης, αποφάσισε να ”μεταφέρει” ένα μεγάλο αριθμό βεδουίνων από τις βόρειες ακτές της Αφρικής στη Κρήτη. Οι βεδουίνοι εγκαταστάθηκαν στο Ανω Κουμ Καπί. Αρχικά ζούσαν σε σκηνές. Αργότερα έχτισαν μικρά σπίτια από ξύλο, πυλό και άλλα υλικά. Όλοι τους, άντρες, γυναίκες και παιδιά, εργάζονταν σκληρά για ένα κομμάτι ψωμί. Μιλούσαν αραβικά και με τη πάροδο των χρόνων έμεθαν λίγα ελληνικά.  Κάποιοι κάτοικοι τους έδωσαν το προσωνύμιο Χαλικούτηδες, εξ΄αιτίας του ότι δεν πρόφεραν ”καθάρα” τις ελληνικές λέξεις. Οι Χαλικούτηδες ήταν ειλικρινείς, τίμιοι,σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι και αφοσιομένοι στους εργοδότες τους.

Μέχρι τις αρχές του 1990, το κουμ καπί ήταν μια υπανάπτυκτή περιοχή. Ωστόσο, μέσω σημαντικών έργων, κυρίως προς την πλερά της θάλασσας, έχει αναβαθμιστεί. προσελκύοντας κόσμο, καθώς διαθέτει όμορφα παραδοσικά εστιατόρια, καφετέριες και η αμμώδης παραλία είναι κατάλληλη για κολύμπι κατά τους θερινούς μήνες.

Η “Πύλη της Άμμου” από την οποία πήρε την ονομασία η περιοχή του Κουμ Καπί είναι η μόνη από τις τρεις πύλες των ενετικών οχυρώσεων που σώζεται ως σήμερα. Η πύλη είναι τροποποιημένη κατά ένα μέρος από την περίοδο της τουρκοκρατίας. Επίσης ένα μέρος απο την μεριά της θάλασσας είχε κατεδαφιστεί.Σήμερα, στο εσωτερικό της φιλοξενούνται κατά περιόδους διάφορες πολιτιστικές εκθέσεις.