Το Σφακιανό Φαράγγι ή Φαράγγι Βαρθολομά ή Λαγκό ξεκινάει από την τοποθεσία Τρικούκια, σε υψόμετρο 1200 μέτρων και εκβάλει σε απόσταση 2 χιλιόμετρα από την Χώρα των Σφακίων. Το ρέμα του καταλήγει στις σπηλιές των Φυλακών στο Νότιο κρητικό πέλαγος.

Οι σπηλιές των Φυλακών είναι 4 μικρές παραλίες που σχηματίζουν μικρά φιόρδ ανάμεσα στα κροκαλοπαγή πετρώματα. Έχουν καταγάλανα νερά και μικρό βοτσαλάκι. Μερικές σχηματίζονται μέσα σε σπηλιές.

Το φαράγγι έχει μήκος 6.5 χιλιόμετρα και η διαδρομή του είναι σχετικά εύκολη. Η προτεινόμενη πεζοπορία ξεκινάει από το οροπέδιο Νιάτου με πορεία προς το εγκαταλελειμμένο χωριό Καλοί Λάκκοι.Το φαράγγι κατέχει ιδιαίτερη σημαντική αξία για την χλωρίδα που φιλοξενεί.  Πρίνοι, κυπαρίσσια, και πεύκα είναι τα κύρια δέντρα που θα συναντήσει ο επισκέπτης.

Στην είσοδο του φαραγγιού βρίσκεται το εκκλησάκι του Απόστολου Παύλου, το οποίο χτίστηκε το 1407. Στην τοποθεσία Πορόλαγκο, το φαράγγι συναντάει τον δρόμο  που οδηγεί στη Χώρα Σφακίων. Ωστόσο, ο επισκέπτης αξίζει να συνεχίσει την πορεία του μέχρι τις σπηλιές των Φυλακών.