Τα Ενετικά Νεώρια, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων. Κατασκευάστηκαν τον 16ο αιώνα από τους ενετούς, λόγο της αυξανόμενης τούρκικης απειλής, όπου ο ενετικός στόλος χρειαζόταν ναυπηγεία για να επισκευάζει τα πλοία του. Την ανάγκη αυτή, κάλυψαν τα Νεώρια ή αλλιώς Αρσενάλια, από την λατινική λέξη ”arsenalli” Ο ενετικός στόλος ξεκίνησε την κατασκευή των ναυπηγείων το 1526 και την ολοκλήρωσε το 1599. Εκείνη την εποχή ο ενετικός στόλος κυριαρχούσε στα νερά της Μεσογείου. Από τους κυριότερους σταθμούς στους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους της Ανατολικής Μεσογείου ήταν τα λιμάνια της Κρήτης, όπου έβρισκε καταφύγιο ο στόλος, εμπορικός και πολεμικός, για ανεφοδιασμό αλλά και για επισκευές.

Τα Ενετικά Νεώρια ήταν μεγάλες πέτρινες κατασκευές, με αψιδωτή πρόσοψη. Ανοικτά προς την θάλασσα, ώστε να μπορούν τα πλοία να φτάνουν ως το εσωτερικό τους ανεμπόδιστα, θολοσκέπαστα και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με τοξωτά ανοίγματα στους εσωτερικούς τοίχους. Έκλειναν με ξύλινες πόρτες, ενώ η πρόσβαση μέχρι τα Ενετικά Νεώρια γινόταν από μια μεγαλοπρεπή πύλη στο τέλος της σημερινής οδού Δασκαλογιάννη, η οποία καταστράφηκε στα μισά του 20ου αιώνα και διασώζεται ένα τμήμα της.

Συνολικά κατασκευάστηκαν 23  Ενετικά Νεώρια, 5 στο συγκρότημα του Μόρο στα ανατολικά, 17 στην βόρεια ακτή του λιμανιού και το Μεγάλο Αρσενάλι, ξεχωριστά από τα υπόλοιπα, λίγο πιο δυτικά. Κατά την τουρκική κυριαρχία, τα ναυπηγεία παραμελήθηκαν και άρχισαν να ερημώνουν. Τώρα  έχουν παραμείνει τα 7, τα οποία έχουν 50 μέτρα μήκος, 9 μέτρα πλάτος και 10 μέτρα ύψος.Η θαλάσσια πρόσβαση δεν υπάρχει πια, καθώς κατασκευάστηκε η προκυμαία.

Το Μεγάλο Αρσενάλι σήμερα στεγάζει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Στο Νεώριο Μόρο στεγάζεται ο Ιστοπλοικός Όμιλος, ο οποίος ιδρύθηκε το 1990. Το Νεώριο αναπαλαιώθηκε και ανακαινίστηκε με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων σύμφωνα με το περιβαλοντικό πρόγραμμα 2000-2006