Το Τζαμί Γιαλισικ ή Τζαμί Κουτσούκ Χασάν βρίσκεται στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων και είναι το πρώτο τζαμί που χτίστηκε από τους Οθωμανούς στη Κρήτη. Χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα και είναι το μοναδικό που σώζεται ώς και σήμερα.

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα ισλαμικής τέχνης της Αναγέννησης. Δημιουργήθηκε προς τιμήν του πρώτου φρουράρχου των Χανίων Κιουτσούκ Χασάν. Το σχήμα του είναι κυβικό και καλύπτεται από ένα τρούλο χωρίς τύμπανο, ο οποίος στηρίζεται σε τέσσερα πέτρινα τόξα. Από τη δυτική και τη βόρεια πλευρά του περιβάλλεται από μια στεγασμένη στοά, στην οροφή της οποίας διακρίνονται επτά μικροί τρούλοι, επίσης χωρίς τύμπανο. Ο μιναρές του τζαμιού δεν υπάρχει καθώς κατεδαφίστηκε το 1920.

Στον εξωτερικό χώρο του τζαμιού υπήρχαν φοινικόδεντρα και οι τάφοι των πασάδων. Μέχρι το 1923 λειτουργούσε ως μουσουλμανικός ναός. Μετά την αποχώρηση και των τελευταίων μουσουλμάνων, χρησιμοποιήθηκε ώς αρχαιολογικό μουσείο, αποθήκη,  και μουσείο λαϊκής τέχνης.

Σύμφωνα, με τα ευρήματα της αρχαιολογικής υπηρεσίας κατα την διάρκεια των εργασιών συντήρησης, διαπιστώθηκε ότι στη θέση του τζαμιού υπήρχε ένας βενετσιάνικος ναός.

Σήμερα, το μνημείο χρησιμοποιείται ως χώρος εκθέσεων και εκδηλώσεων κατά τους θερινούς μήνες.