Το Οροπέδιο Ασκύφου βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νότια των Χανίων σε υψόμετρο 730 μέτρων. Η ονομασία Ασκύφου , προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ”σκύφος”, που σημαίνει κύπελλο, καθώς κοιτάζοντας το οροπέδιο και τα Λευκά Όρη, τα οποία το περιβάλλουν, το τοπίο μοιάζει σαν ένα τεράστιο κύπελλο.
Η περιοχή Ασκύφου αποτελείται από τέσσερις οικισμούς, το Αμμουδάρι, το Γωνί, τον Καρέ και τον Πετρέ. Οι μόνιμοι κάτοικοι των οικισμών, ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, την καλλιέργεια αμπελιών, πατατών, οπωροφόρων δέντρων, όπως καρυδιές., και κάποιοι με το τουρισμό. Ο επισκέπτης θα γευτεί όμορφες παραδοσιακές γεύσεις και θα απολαύσει τις ανέσεις της κρητικής φιλοξενίας στα παραδοσιακά καταλύματα.
Μέσα στο οροπέδιο, υψώνεται ένας μικρός λόφος, στη κορυφή του οποίου βρίσκονται τα ερείπια δύο τούρκικων κτισμάτων. Ονομάζονται ”Οι Κούλεδες του Ασκύφου”. Χτίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα από τους Οθωμανούς. Ένα ιδιαίτερης στρατηγικής αξίας σημείο, καθώς από ‘κει, μπορούσαν να ελέγχουν το πέρασμα από την περιοχή του Αποκόρωνα προς τα Σφακιά. Επί τουρκοκρατίας, οι Σφακιανοί αποδείχθηκαν αντάξιοι προστάτες του τόπου, καθώς το 1821 έδιωξαν το τούρκικο στρατό. Δυστυχώς, το 1823, οι Οθωμανοί επέστρεψαν με αποτέλεσμα να καταστρέψουν ολοσχερώς τους οικισμούς και το οροπέδιο να ερημώσει.
Λίγα χιλιόμετρα νότια του Ασκύφου, βρίσκεται το φαράγγι της Ίμπρου. Παράλληλα με το φαράγγι διέρχεται η μαγευτική διαδρομή που σε οδηγεί στα Σφακιά. Στο δυτικό άκρο του Ασκύφου βρίσκεται η επιβλητική κορυφή Κάστρο, σε υψόμετρο 2.219 μέτρων, όπου εκεί σχηματίζονται δύο μικρότερα οροπέδια με απαράμιλλη ομορφιά. Το πρώτο ονομάζεται ”Ταύρη” και ξεκινάει τον οικισμό Αμμουδάρι, ενώ το δεύτερο ονομάζεται ”Νιάτος”. Στη Ταύρη βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο, το οποίο εξυπηρετεί το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Είναι κρίμα, ο επισκέπτης να βρεθεί στην περιοχή του Ασκύφου και να μην ”γευτεί” την μαγευτική ομορφιά της φύσης, εξερευνώντας τα μονοπάτια του οροπεδίου.
Στον οικισμό Καρέ, στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο Ασκύφου. Το μουσείο φιλοξενεί τη προσωπική συλλογή του κύριου Χατζηδάκη Γεωργίου. Ο επισκέπτης θα θαυμάσει μια μεγάλη συλλογή όπλων, από το 1770, τα περισσότερα προέρχονται από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως βόμβες, βλήματα, τουφέκια, τμήματα αεροπλάνων κ.α.
Τέλος, όσοι αγαπούν τη φύση και έχουν ως χόμπι το κυνήγι, μπορούν να επισκεφθούν το Λευκορείτης Resort. Στον Λευκορείτη διοργανώνονται διάφορες δραστηριότητες όπως ιππασία, ποδηλασία βουνού, πεζοπορίες, εκδρομές, ενώ οι κυνηγοί μπορούν να κυνηγήσουν σε ιδιωτική ελεγχόμενη έκταση διάφορα θηράματα. Εξοπλισμός και κυνηγετικά σκυλιά, διατίθενται από το σκοπευτήριο. Ο Λευκορείτης διαθέτει παραδοσιακά καταλύματα καλύπτοντας όλες τις ανέσεις του επισκέπτη.
Διαδρομές από το Ασκύφου:
Οι κορυφές που περιβάλλουν το οροπέδιο είναι το Κάστρο στα δυτικά (υψόμετρο 2.218 μέτρων), το Τρύπαλι στα ανατολικά (υψόμετρο 1.493 μέτρων) και οι Αγαθές στα νότια (υψόμετρο 1.511 μέτρων).
- Από τα δυτικά του οροπεδίου,ξεκινάει δρόμος και μονοπάτι για το καταφύγιο της Ταύρης. Από δω ξεκινούν ορειβατικές διαδρομές για τα Λευκά Όρη και η ανάβαση στη κορυφή Κάστρο
- Από τα ανατολικά του οροπεδίου, ξεκινάει δρόμος για το εγκαταλελειμμένο χωριό Ασφένδου και το οροπέδιο Καλλικράτης. Από κει συνεχίζοντας τη διαδρομή, μπορείτε να επισκεφθείτε το Φραγκοκάστελλο, την Ασή Γωνιά και τις Καταπράσινες Πηγές της Αργυρούπολης.
- Από το άνοιγμα στη νότια πλευρά του οροπεδίου, περνάει ο δρόμος για την Χώρα Σφακίων και το Φραγκοκάστελλο. Εδώ βρίσκεται και το πανέμορφο Φαράγγι της Ίμβρου, με διάρκεια κατάβασης 2 ώρες ως το χωριό Κομητάδες.