Το Φραγκοκάστελο κρύβει μια απίθανη έκπληξη κατά την διάρκεια του χειμώνα, τον υγρότοπό του. Καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση από το κάστρο ως και την παραλία του Βατάλου.

Όλη η περιοχή είναι γεμάτη καλαμιώνες και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, δημιουργούνται διάφορες λιμνούλες, όπου ζουν αμφίβια και πτηνά.

Το νερό κατεβαίνει από πηγές και φτάνει στην πεδιάδα του Φραγκοκάστελο και το χειμώνα δημιουργούνται και κάποια ρεύματα που φτάνουν ως την θάλασσα. Το νερό διατηρείται σχεδόν όλο το χρόνο αλλά η ιδανική περίοδος είναι από τα τέλη του Φεβρουαρίου ως και τις αρχές Μαΐου.

Η παραλία Βάταλος βρίσκεται δυτικά του Φραγκοκάστελου. Τα περισσότερα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκονται εκεί. Η περιοχή του Βάταλου αποτελείται από πολλές μικρές παραλίες, τον Ίλιγκα, το Χονδρό Βόλακα, το Μαύρο Νερό και τον Βάταλο. Προτιμώνται από αυτούς που θέλουν να απολαύσουν την ηρεμία τους και όσους αγαπούν τις καταδύσεις. Το χειμώνα όλη η περιοχή του Βάταλου μετατρέπεται στον υδροβιότοπο του Φραγκοκάστελου.