Νότια της κορυφής Κάστρο των Λευκών Ορέων, ξεκινάει το φαράγγι του Ίλιγκα, κοντά στο έρημο χωριό Καλοί Λάκοι και καταλήγει στην παραλία του Ίλιγκα, 2 χιλιόμετρα από τα Σφακιά.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια των Σφακίων, και ίσως ένα από τα λιγότερο γνωστά στο κόσμο. Μόνο μετά από μεγάλες βροχοπτώσεις μπορεί να υπάρξει μικρή ροή νερού,συνήθως η κοίτη του είναι ξερή.

Το φαράγγι Ίλιγκας ξεκινάει σε υψόμετρο 1080 μέτρων στη περιοχή Ρεκτή. Λόγο της αγριότητας που χαρακτηρίζει το φαράγγι είναι προτιμότερο ο επισκέπτης να αποφύγει το πάνω κομμάτι, καθώς χρειάζεται σχοινί. Είναι προτιμότερο η διάσχιση του να ξεκινήσει από το χωριό Μουρί Σφακίων ή από την Ανώπολη. Από την Ανώπολή, ο δρόμος της Μαδάρας μας οδηγεί στη κοίτη του φαραγγιού, όπου συναντάμε το εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού.

Το εκκλησάκι είναι κυριολεκτικά χωμένο στην κοίτη αφού με τους αιώνες οι προσχώσεις της κοίτης έχουν ανεβάσει το ύψος της τουλάχιστον κατά 2 μέτρα. Είναι γεμάτο με αγιογραφίες. Στο σημείο αυτό βρίσκεται και η μόνη πηγή νερού, μέσα σε ένα σπήλαιο πάνω στο μονοπάτι που οδηγεί στο Μουρί και εδώ γίνεται η έναρξη της κατάβασης του φαραγγιού, που διαρκεί περίπου 3 ώρες ως την παραλία.

Αξιοθέατα του Φαραγγιού, αποτελεί το σπήλαιο όπου επί τουρκοκρατίας έχασε την ζωή του ο οπλαρχηγός της επαρχίας Σελίνου Μπασιάς. Ένα μεγάλο τμήμα του φαραγγιού καλύπτεται από κυπαρίσσια και ασφένταμους. Καθώς πλησιάζουμε στη θάλασσα το δάσος δίνει τη θέση του σε επιβλητικούς γκρεμούς εκατοντάδων μέτρων με δέντρα να κρέμονται παντού. 

Η κοίτη ενώ σε γενικές γραμμές είναι φαρδιά σε κάποια σημεία στενεύει απότομα και φτάνει το ενάμιση μέτρο κάνοντας το πέρασμα μοναδική εμπειρία ιδιαίτερα στα δύο σημεία που αγριεύει απότομα.

Λίγο φτάσουμε τη θάλασσα, συναντάμε ένα πέτρινο καλντερίμι, το οποίο κατηφορίζει από τη μια πλαγιά και ανηφορίζει στην απέναντι που αποτελούσε για αιώνες τη μόνη οδό επικοινωνίας της Ανώπολης με τη Χώρα Σφακίων.

Παραλία Ίλιγκας:

Είναι μια πανέμορφη παραλία γεμάτη βότσαλο και πεντακάθαρα νερά. Κατά μήκος της ακτής υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ανατολικά της παραλίας υπάρχουν σπηλιές όπου μπορείτε να προφυλαχτείτε από τον ήλιο και τη ζέστη. Ο Ίλιγκας δε συγκεντρώνει πολύ κόσμο και η πρόσβαση είναι εύκολη, εφόσον μπορείτε να έρθετε από τη Χώρα Σφακίων με μία σύντομη πεζοπορία. Αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή σε περίπτωση που βρεθείτε στα Σφακιά. Από το ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στην παραλία μπορείτε να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα.