Το φαράγγι Ελυγιάς είναι ένα από τα πιο μεγάλα και εντυπωσιακά άγριας ομορφιάς φαράγγια του Νομού Χανίων. Διέρχεται παράλληλα από το φαράγγι της Σαμαριάς. Ξεκινάει από το χωριό Άγιος Ιωάννης Σφακίων κοντά στην Ανώπολη.

Μετά από μια διαδρομή 3,5 ωρών μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο, φτάνετε στη παραλία της Σελούντας. Από κει, με μια διαδρομή 1 ώρας φτάνετε στο παραθαλάσσιο χωριό της Αγίας Ρούμελης.

Η πραγματική διαδρομή του φαραγγιού είναι 13 χιλιόμετρα και χρειάζεται έμπειρο οδηγό για καθοδήγηση και δυο μέρες διαθέσιμες. Η διαδρομή ξεκινάει από το Οροπέδιο του Ομαλού, περνάει από το καταφύγιο και πριν φτάσετε στο καταφύγιο Κατσιβέλι, κατηφορίζετε νότια στη περιοχή Ποτάμι.

Η πορεία από το Ποτάμι ως τη θάλασσα διαρκεί 6 ώρες. Το φαράγγι της Ελυγιάς είναι γεμάτο κυπαρίσσια και πεύκα. Κοντά στην αρχή του φαραγγιού βρίσκονται συντρίμμια ενός Βελγικού αεροσκάφους, το οποίο κατ έπεσε ύστερα από άσκηση του ΝΑΤΟ ΤΟ 1976.

Η παραλία Σελούδα ή Άγιος Παύλος Σφακίων είναι μια πανέμορφη παραλία, 3 χιλιόμετρα από την Αγία Ρούμελη και 6 χιλιόμετρα δυτικά του Λουτρού. Είναι μια απομονωμένη παραλία και η άφιξή εδώ πραγματοποιείται είτε με βάρκα είτε με πεζοπορία. Η πιο σύντομη πεζοπορία γίνεται από την Αγία Ρούμελη διασχίζοντας το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 διάρκειας 50-60 λεπτών. Η παραλία διαθέτει χοντρή ασημένια και καφετιά άμμο με βοτσαλάκι και περιτριγυρίζεται από ένα πανέμορφο πευκόδασος.

Το όνομα Άγιος Παύλος προέρχεται από τη βυζαντινή εκκλησία  του Αγίου Παύλου, όπου εδώ λέγεται ότι βάπτισε ανθρώπους κατά την διάρκειά του ταξιδιού του προς τη Ρώμη.