Στον ερειπωμένο οικισμό Κολοκάσια Σφακίων, στο ναό της Παναγίας σχηματίζεται ένα ρέμα, το οποίο μαζεύει τα νερά της μικρής λαγκαδιάς του χωριού. Αφού διασχίζει τον ελαιώνα του χωριού σχηματίζεται σε ένα μικρό άγριο φαράγγι του ονομάζεται Ρέχτας ή Ρέκτας. Το όνομά του σημαίνει ”καταρράκτης”.

Μέσα στο φαράγγι δημιουργείται ένας εντυπωσιακός καταρράκτης 20 μέτρων και η διάσχιση του φαραγγιού γίνεται με το σχοινί. Μετά το καταρράκτη, ο επισκέπτης θα δει πολλές βραχοσκεπές και σπήλαια, όπου τα παλαιότερα χρόνια οι βοσκοί τα χρησιμοποιούσαν ως στάνες για τα ζώα. Συναντάμε και άλλους μικρότερους καταρράκτες καθώς και ένα δάσος από χαρουπιές.

Σε κάποιο σημείο πριν την έξοδο του φαραγγιού συναντάμε ένα παλιό μονοπάτι, που κατεβαίνει από τη δυτική πλευρά, ανηφορίζει προς την ανατολική πλευρά του φαραγγιού και κατηφορίζει σε μια βραχοσκεπή.

Σε αυτό εδώ το σημείο η θέα είναι μαγική. Ο επισκέπτης βλέπει όλη την πανέμορφη φυσική αγριάδα του φαραγγιού αλλά και τον κάμπο του Φραγκοκάστελλου που απλώνεται μετά το χωριό Άγιος Νεκτάριος.

Η βραχοσκεπή τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε ναό, με την προτροπή του παπά Γιώργη Χανιώτη, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενα του είδε σε όραμα, του οποίου υπάρχουν σκόρπιες εικόνες μέσα στο ναό και εικόνες του τυφλού Αγίου Άνθιμου από την Κεφαλλονιά.

Τα Κολοκάσια είναι ένας ερειπωμένος οικισμός της επαρχίας Σφακίων. Οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν κυρίως λόγω της απομονωμένης του θέσης και εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Νεκτάριο. Μερικά από τα ερειπωμένα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί από τους Γερμανούς που αγόρασαν τα χαλάσματα. Η λιτή παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Σφακίων αποτυπώνεται σε αυτόν τον οικισμό.