Τα Μεσκλα είναι ένα καταπράσινο γραφικό χωριό, το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά των Χανίων σε απόσταση 21 χιλιομέτρων. Είναι κτισμένο σε ύψος 200 μέτρων σε ένα πλάτωμα του ποταμού Κερίτη.

Στην περιοχή του χωριού σώζονται κυκλώπεια τείχη και οικίες λαξευτές στους βράχους, καθώς επίσης και ερείπια του φρουρίου από την κλασσική εποχή. Στην νότια πλευρά του χωριού, βρίσκονται οι <<Πηγές>>. Οι πηγές του ποταμού Κερίτη είναι κρυμμένες μέσα στα βράχια και κάτω από τα υπεραιωνόβια πλατάνια. Λέγεται ότι τα νερά των Πηγών έρχονται από τον Ομαλό μέσω ενός τεράστιου σπηλαιοβάραθρου. Είναι ένα τόσο όμορφο τοπίο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολάυσει τη δροσιά του μέρους κάτω από την σκιά των πλατανιών.

Το φαράγγι της Σαρακίνας, βρίσκεται καλά κρυμμένο σε αυτό το τοπίο, για αυτό το λόγο είναι δύσκολα εντοπίσιμο, και πολύ δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του.  Είναι ένα από τα μικρότερα φαράγγια της Κρήτης αλλά και από τα πιο εντυπωσιακά. Το όνομά του προέρχεται από τυ Σαρακινούς πειρατές, καθώς οι κάτοικοι πίστευαν οτί εδώ υπήρχε το κρυσφήγετό τους.

Στην προσπάθεια ανάδειξης του τόπου και δημιουργίας φυσιολατρικών διαδρομών, στο φαράγγι δημιουργήθηκε ένα μονοπάτι με ξύλινα και πέτρινα στοιχεία. Το μονοπάτι ξεκινάει από το χωριό και καταλήγη στο ίδιο σημείο, είναι κυκλικής πορείας. Η διαδρομή ξεκινάει με μία χωμάτινη κοίτη και μετά από λίγα λεπτά όλο το τοπίο αλλάζει. Εμφανίζοντα πετρώματα από συμπαγή ασβεστόλιθο και καταπράσινα δέντρα. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής, ο βράχος σχίζεται στα δύο, ένα φυσικό γλυπτό. Είναι το πιο στενό κομμάτι του μονοπατιού και στη συνέχεια εμφανίζεται ένα καταπράσινο δάσος.