Φραγκοκάστελο

Το Φραγκοκάστελο αποτελεί μία από τις πιο γνωστές παραλίες του νομού Χανίων και είναι διάσημη για το ενετικό κάστρο, για τους μύθους με τους θρυλικούς Δροσουλίτες, και για την θαυμάσια παραλία του.

Βρίσκεται 75 χλμ από την πόλη των Χανίων και 14 χλμ από την χώρα των Σφακίων στα νοτιοανατολικά των Λευκών Ορών. Η παραλία του Φραγκοκάστελου είναι οργανωμένη και ιδανική για τα παιδιά, καθώς τα νερά της είναι ρηχά και πεντακάθαρα. Το μόνο μειονέκτημα της παραλίας, είναι όταν υπάρχουν δυνατοί αέριδες, η αμμοβολή  καθαστήσα δύσκολη την παραμονή των επισκεπτών. Για αυτό το λόγο μπορεί ο επισκέπτης να διαλέξει τις παραλίες που βρίσκονται δυτικά των Σφακίων, όπως το Λουτρό και τα Γλυκά Νερά.

Δυτικά της παραλία του Φραγκοκαστέλου, βρίσκεται η παραλία του Βάταλου, η οποία έχει άμμο και σε κάποια σημεία βότσαλα. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα, και είναι ιδανική για όσους αγαπάνε τη καταδύση.Ανατολικά της παραλίας του Φραγκοκάστελου, βρίσκεται η παραλία Ορθή Άμμος, με τους τεράστιους αμμόλοφους που οδηγούν στη θάλασσα.

Στο Φραγκοκάστελο υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετερέριες, ταβέρνες, διάφορα καταστήμα και μινι μαρκετ, ΑΤΜ και το κοντινότερο κέντρο υγείας βρίσκεται στα Σφακιά.

 

Το Κάστρο των Φράγκων 

Οι Βενετοί λόγο του ότι ήθελα να προστατευτούν από τον εξεγερμένο πληθυσμό και από τις επιδρομές των πειρατών αποφάσισαν να χτίσουν ένα φρούριο. Η συγκεκριμένη θέση, επιλέχθηκε διοτί εκεί κοντά υπήρχαν τα ερείπια μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη κατασκευή του κάστρου. Η ιστορία αναφέρει ότι, επειδή το κάστρο και η παρουσία των ενετών ήταν ανεπιθύμιτη από τους ντόπιους, οι κάτοικοι της περιοχής το βράδυ γκρέμιζαν ότι έχτιζαν οι ενετοί το πρωί. Οι πρωτεργάτες της επιχείρησης ήταν οι αδελφοί Πατσοί,οι οποίοι αργότερα σκοτώθηκαν από τους ενετούς. Το Φραγκοκάστελο ολοκληρώθηκε το 1374.

Δροσουλίτες

Ο μύθος λέει ότι κατά τα  τέλη Μαίου, την περίοδο δηλαδή που διεξήχθη η μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, εμφανίζονται οι Δροσουλίτες. Μια πομπή από φαντάσματα των Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι διέρχονται από το διπλανό μοναστήρι του Αγίου Χαράλαμπου με κατεύθυνση προς το φρούριο και χάνονται μέσα στην θάλασσα. Ονομάζονται Δροσουλίτες γιατί εμφανίζονται λίγο πριν το ξημέρωμα που ο καιρός είναι δροσερός. Σύμφωνα με μία επιστημονική εξήγηση το φαινόμενο οφείλεται σε οφθαλμαπάτη που προκαλείται από την εξάτμιση της πρωινής δροσιάς, σχηματίζοντας φιγούρες, οι οποίες μπορεί να παραπέμπουν και σε ανθρώπινες μορφές.