Το Φρούριο Φιρκά βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Τον 16ο αιώνα οι Ενετοί, κατασκεύασαν ένα οχυρωματικό έργο, για την προστασία του λιμανιού, το Revellino del Porto.Το έργο ολοκληρώθηκε λίγο πριν την επικράτηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1645.

Το Φρούριο Φιρκά βρίσκεται απέναντι από τον Φάρο. Σε περίπτωση πολιορκίας μια χοντρή αλυσίδα από τον Φιρκά μέχρι τη βάση του φάρου στο άλλο άκρο της εισόδου, έκλεινε το λιμάνι. Αρχικά το Φρούριο ονομαζόταν Revellino. Επί τουρκοκρατίας, οι οθωμανοί το χρησιμοποιούσαν ώς στρατώνα. Στα τούρκικα ο στρατώνας είναι ο Φιρκάς.

Ο χώρος ήταν διαμορφωμένος με κατάλληλα κτίσματα σε στρατώνες και αποθήκες πολεμικού υλικού.  Στο μέσον περίπου της αυλής υπάρχει μια μεγάλη θολωτή δεξαμενή που συγκέντρωνε τα βρόχινα νερά των στεγών.Επιπρόσθετα αποτελούσε και την έδρα του στρατιωτικού διοικητη της πόλης. Στη βόρεια πλευρά του φρουρίου, υπήρχαν έξι συνεχόμενοι θόλοι. Σε κάθε θόλο υπήρχε μια μεγάλη κανονιοθυρίδα. Οι θόλοι ήταν σχεδιασμένοι έτσι να καλύπτουν όλη την είσοδο τυ λιμανιού.

Από τα χρόνια της τουρκοκρατίας εώς και την εποχή του εμφύλιου πολέμου, οι χώροι των θόλων χρησιμοποιούνταν ως φυλακές. Την 1η Δεκεμβριου 1913, στο πυργίσκο του Φρουρίου υψώθηκε η ελληνική σημαία της Ενωσής της Κρήτης με την Ελλάδα, με την παρουσία του τότε πρωθυπουργού, Ελευθέριου Βενιζέλο και του Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Σήμερα στο Φρούριο Φιρκά στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο.

Ώρες Λειτουργίας:

Από Δυτέρα εώς Παρασκευή, από τις 08:00 εώς 14:00