Η Ρόκκα είναι ;ένα ημιορεινό χωριό, το οποίο βρίσκεται 35 χλμ από την πόλη των Χανίων. Είναι κτισμένο στους πρόποδες ενός απότομου ασβεστολιθικού λόφου που ονομάζεται Τρουλί. Ο ασβεστολιθικός λόφος δεσπόζει στο κάμπο που φτάνει μέχρι το κόλπο της Κισσάμου. Στο λόφο βρισκόταν το βυζαντινό φρούριο Ρόκκα, από το οποίο πήρε το όνομά του το χωριό. Ανατολικά του χωριού και του λόφου περνάει το φαράγγι της Ρόκκας. Στο χωριό βρίσκονται αρκετά παλιά σπίτια, τα περισσότερα εγκαταλλελημένα. Σταδιακά τα τελευταία χρόνια, γίνεται η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ρόκκα.

Τα τελευταία χρόνια στον αρχαιολογικό χώρο στα πλαίσια του προγράμματος  του Υπουργείου Πολιτισμού στο “ΦΩΣ του ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ”, πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού πολιτιστικού επιπέδου με μεγάλη προσέλευση κοινού. Οι Γιορτές Ρόκκας αποτελούν μια συνάντηση της κοινωνίας και του πολιτισμού. Πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, συνήθως ξεκινάνε τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, με αποκορύφωμα την ημέρα της αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Το φαράγγι της Ρόκκας βρίσκεται 32χλμ δυτικά των Χανίων, στην επαρχία Κισσάμου.  Έχει μήκος 2χλμ και ξεκινάει  κοντά στο χωριό Δελιανά και καταλήγει στην τοποθεσία Μεσονήσι βόρεια του χωριού της Ρόκκας.Το φαράγγι διέρχεται ανατολικά του υψώματος Τρουλί όπου σώζονται ερείπια του Βυζαντινού φρουρίου της Ρόκκας.

Η πεζοπορία γίνεται μέσα από το ποταμό, κάτω από τα πλατάνια, τα οποία χαρίζουν δροσιά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού και η διαδρομή του διαρκεί περίπου 2 ώρες. Συνιστάται, η διασχισή του να πραγματοποιείται κατά την αρχή του καλοκαιριού, όταν υπάρχει ακόμη λίγο νερό και η φύση είναι στο αποκορύφωμα της ομορφιάς της, ενώ ως την άνοιξη, η διάσχιση των στενότερων σημείων είναι αδύνατη χωρίς να βραχεί κάποιος.

Στην έξοδο του φαραγγιού, βρίσκεται ο οικισμός Μεσονήσι, από τον οποίο ξεκινάει ο χωματόδρομος, ο οποίος οδηγεί στο χωριό της Ρόκκας.