Τα Σφακιά καταλαμβάνουν το νοτιοανατολικό μέρος του νομού Χανίων. Οι ορεινοί όγκοι των Λευκών Ορέων, οι οποίοι καταλήγουν απόκρημνα στο Λιβυκό Πέλαγος, όπως και το φαράγγια που σχηματίζονται δημιουργούν ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Είναι μια περιοχή που συνδυάζει αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα.

Τα Σφακιά βρίσκονται 74 χιλιόμετρα νότια της πόλης των Χανίων και κοντά στην έξοδο του Φαραγγιού της Ίμβρου. Διαθέτει δύο μικρά λιμάνια. Είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό με 300 κατοίκους και διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να διευκολύνει τη καθημερινότητα τόσο των ντόπιων κατοίκων όσο και των επισκεπτών. Οι παραλίες της Χώρας των Σφακίων είναι βοτσαλοτές με σμαραγδένια νερά και γα όσους αναζητούν την ησυχία τους , μπορούν να επισκεφθούν την ήσυχη παραλία ”Βρύση”, δυτικά του χωριού.

Στα νότια της περιοχής υπάρχουν πολλά παραλιακά χωριουδάκια και όμορφες απομονωμένες και οργανωμένες παραλίες για ήσυχες βουτιές. Γνωστά μεταξύ άλλων είναι τα Γλυκά Νερά και το Λουτρό. Στα Σφακιά ανήκει το μεγαλύτερο μέρος του Φαραγγιού της Σαμαριάς, το οποίο καταλήγει στην Αγία Ρούμελη.  

Για πολλούς τα Σφακιά αποτελούν το αυθεντικότερο σημείο της κρητικής κουλτούρας και ένα μέρος με αξιοσημείωτη ιστορική κληρονομιά που όλοι πρέπει να γνωρίσουν.