Η μονή του Αγίου Φραγκίσκου βρίσκεται στην οδο Χάληδων και στεγάζει το Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης των Χανίων. Είναι ο μεγαλήτερος ενετικός ναός της πόλης. Το μεγαλήτερο τμήμα της Μονής έχει αλλοιωθεί λόγο επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν κατα την Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά και από πιο σύγχρονες επεμβάσεις.

Στην νότια πλευρά υπήρχε η διπλή στοά όπου στέγαζαν τα κελιά των μοναχών. Στην βόρεια πλευρά, υπήρχε ένας μεγάλος κήπος, μέρος του οποίου σώζεται ως και σήμερα.  Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού ποικίλουν, και είναι εμφανή οι διάφορες επεμβάσεις, που έχει δεχθεί.  Στην ανατολική πλευρά, σώζεται η βάση του καμπαναριού.

Σύμφωνα με την χρονολογία του κλειδιού στο πλάγιο τόξο, η Μονή, το 1605 επεκτάθηκε στα ανατολικά και συνδέθηκε με την Οδό Χάληδων. Επί τα χρόνια της Οθωμανικής Κυριαρχίας, η μονή επεκτάθηκε προς τα δυτικά και μετατράπηκε σε Γιουσούφ Πασά Τζαμισί.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη στρατιωτικού υλικού και από το 1963 στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αρχαιολογικό Μουσείο:

Η έκθεσή του χωρίζεται σε δύο ενότητες,

  • Στο ανατολικό τμήμα εκτίθενται ευρήματα της Ύστερης Νεολιθικής Εποχής και της Χαλκοκρατίας.
  • Στο δυτικό τμήμα εκτίθενται αρχαιότητες της Εποχής του Σιδήρου.

Το μουσείο διαθέτει ευρήματα από από την πόλη, τα σπήλαια και την ευρήτερη περιοχή των Χανίων(μινωικής και προιστορικής εποχής). Κεραμική, λιθογλυφία, σφραγιδογλυφία, γλυπτική, μεταλλουργία, χρυσά κοσμήματα και νομίσματα εκτειθονταί σε χρονολογική σειρά στις βιτρίνες του.Επιπρόσθετα θα θαυμάσετε ψηφιδωτά δάπεδα της Ρωμαιοκρατίας (2ος – 3ος αιώνας μ.Χ), τα οποία εικονίζουν σκηνές από το Διονυσιακό κύκλο και σκηνές από  το μύθο του Ποσειδώνα και της νύμφης Αμυμώνης.

Θα δείτε Νεολιθικά αντικείμενα από πηλό, Μινωικά διαφόρων τύπων, σπάνια Γεωμετρικά, Ελληνιστικά, Ρωμαϊκά, και Βυζαντινά.Θα γνωρίσετε το τρόπο ζωής των ανθρώπων τα παλαιότερα χρόνια, τα ταφικά και θρησκευτικά έθιμα, τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους και το σημαντικότερο όλων, θα γνωρίσετε τις αλλαγές που έχει υποστεί ο άνθρωπός από την αρχή της δημιουργίας του. 

Εν έτη 2000 δωρήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων η ενδιαφέρουσα συλλογή της οικογενείας  Μητσοτάκη. Τα εκθέματα αποτελούν το 1/3 της Συλλογής και η παρουσίαση τους ακολουθεί χρονολογική σειρά (τέλος 4ης χιλιετίας π.Χ. – 3ο αι. μ.Χ.).

Ωράριο Μουσείου:

Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 εώς τις 20:00, από τον Απρίλιο εώς και τον Οκτώβριο, εκτός Τρίτης.

Τους υπόλοιπους μήνες το ωράριο διαφοροποιείται.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 28210 90334