Τα κρυστάλλινα νερά, η λεπτή άμμος σε όλες τις αποχρώσεις του λευκού, μπεζ και ροζ,  και τα λευκά βότσαλα, πολυσύχναστες ή έρημες, οι παραλίες των Χανίων είναι από τις πιο εντυπωσιακές της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά, οι διεθνείς λίστες των πιο όμορφων παραλιών στον κόσμο περιλαμβάνουν το Μπάλο, το Ελαφονήσι και την παραλία του Αγιάννη στη Γαύδο.

Τα Χανιά προσφέρουν ατελείωτες αμμουδιές κατά μήκος της βόρειας και νότιας ακτής του Νομού. Πολλοί επισκέπτες προσελκύονται καθημερινά στις παραλίες της Γεωργιούπολης, της Αλμυρίδας και την τεράστια παραλία του Πλατανιά (που εκτείνεται μέχρι το Μάλεμε). Οι παραλίες του Ακρωτηρίου είναι μοναδικές, προσφέροντας ασύγκριτη άγρια ​​ομορφιά, όπως Σεϊτάν Λιμάνια.

Προχωρώντας παραπέρα από τη βόρεια ακτή, στα δυτικά, βρίσκουμε τα Φαλάσαρνα μια καταπληκτική αμμουδιά, πολύ μεγάλη, με καταγάλανα νερά και ένα από τα πιο εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα που μπορεί κανείς να δει ποτέ. Στη βορειοδυτική ακτή των Χανίων βρίσκεται η λιμνοθάλασσα του Μπάλου. Ο τεράστιος βράχος που συνδέεται με την ακτή από μια αμμώδη λιμνοθάλασσα. δημιουργεί ένα από τα πιο εκπληκτικά τοπία της Κρήτης και ακόμη και της Ελλάδας. Προχωρώντας πιο νότια, μια από τις παραλίες που δεν πρέπει να παραβλέψουμε είναι το Ελαφονήσι. Ένα νησί με άμμο, ενώθηκε με την ακτή από μια στενή αμμώδη λωρίδα. Τα ρηχά νερά θυμίζουν την Καραϊβική Θάλασσα.

Ακόμη νοτιότερα, η Παχιά Άμμος στην Παλαιόχωρα είναι ακόμα μια παραλία που θεωρείται ανάμεσα στις καλύτερες στα Χανιά.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να περάσουν ολόκληρες διακοπές στη νότια ακτή, κοντά στο Λιβυκό πέλαγος στα χωριά Σφακιά, Λουτρό, Αγία Ρουμέλη, Σούγια και Φραγκοκάστελλο, που προσφέρουν θεαματικές παραλίες και τοπία.

Τέλος, η Γαύδος, το νοτιότερο τμήμα της Ευρώπης, με την καφετιά, πυκνή άμμο, τις υπέροχες, άγριες, ανέγγιχτες ακτές της, και τα μεγάλα κύματα της, περιμένει να καταπλήξει τους επισκέπτες.