Οίνος ευφραίνει καρδίαν…. Έλεγαν οι προγονοί μας. Η Κρήτη αποτελεί τον ιδανικό τόπο για να το κάνετε πράξη. Η Κρητική γη, είναι προικισμένη να χαρίζει πολύτιμα αγαθά, τα οποία ευφραίνουν τη καρδιά, το σώμα κα τη ψυχή του ανθρώπου.

Η Κρήτη διαθέτει μια οινική παράδοση 4.000 χρόνων. Ευρήματα από το αρχαιότυπο καλλιεργούμενο αμπέλι βρίσκεται στις Αρχάνες του νομού Ηρακλείου. Εκεί θα βρείτε και το αρχαιότερο πατητήρι.

Χάρη στις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες της κρητικής γης, οι ποικιλίες των κρασιών είναι εξαιρετικές. Κάποιες από τις πιο εύγεστες και δημοφιλείς ποικιλίες είναι η Βηλάνα,το Βιδιανό, το Δαφνί, το Θραψαθήρη, η Μαλβαζία ντι Κάντια, το Μοσχάτο Σπίνας, το Πλυτό,για την κατηγορία των Λευκών Κρασιών. Για την κατηγορία των Ερυθρών κρασιών, δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε το Κοτσιφάλι, το Μανδαλάρι, το Λιάτικο, το Cabernet Sauvignon, το Sangiovese  και το ιστορικό Ρωμαίικο.

Η οινοφόρος άμπελος καλλιεργήθηκε εντατικά για πρώτη φορά στης Ακτές της Ανατολικής Μεσογείου και κυρίως στη Ελλάδα. Κουκούτσια άγριου σταφυλιού έχουν βρεθεί και σε σπηλιές όπου κατοικήθηκαν από νομαδικά προϊστορικά φύλα. Ευρήματα σε αμφορείς που βρέθηκαν στη Γορτυνία αποδεικνύουν την ύπαρξη Κρητικών Κρασιών ως και το 4ο αιώνα μΧ.

Μετά το τέλος, της αρχαίας περιόδου η παραγωγή του κρασιού παρακμάζει. Η Κρήτη αποτελούσε ένα σταυροδρόμι άπειρων επιδρομών και εισβολών,οι οποίες συνέβαλαν αρνητικά στη παραγωγή του οίνου.

Κατά την διάρκεια της Ενετοκρατίας έρχεται στο φως και κυριαρχεί η γλυκιά Οίνος, ο Malvasia  των Φράγκων. Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η παραγωγή , πραγματοποιείται αποκλειστικά σε οικιακό επίπεδο.

Από την αρχή του 20ου αιώνα τα πράγματα στην παραγωγή κρασιού αλλάζουν δραματικά. Πολλοί οινοπαραγωγοί επιστρέφουν στην παραδοσιακή παραγωγή. Η τέχνη και το μεράκι του οινοπειού κληροδοτείτε από γενιά σε γενιά.  Ανοίγουν δρόμους του ελληνικού οίνου σε ξένες χώρες με μεγάλα επιτεύγματα και έντονες διακρίσεις.