Λευκή Ποικιλία Κρασιών:

  • Βηλάνα: Η Βηλάνα τα τελευταία χρόνια χάρη στο άρωμα και τη γεύση της έχει καταγοητεύσει όλους τους φίλους του οίνου. Έχει ‘’λεπτό’’ άρωμα και λεμονάτη, δροσιστική γεύση.
  • Βιδιανό: Μια δυσεύρετη ποικιλία κρασιού, με μοναδικό άρωμα βερικοκιού ,με πλούσια και κρεμώδη γεύση.
  • Δαφνί: Χάρη στο πάθος και την επιμονή των Κρητικών Οινοπαραγωγών, μια ποικιλία η οποία θα μπορούσαμε να ομολογήσουμε πως ήταν υπό εξαφάνιση, διασώθηκε. Τα αρώματά της θυμίζουν το φυτό Δάφνη και η γεύση του χαρακτηρίζεται ως ‘’μαλακή’’.
  • Θραψαθήρι: Ανήκει στα κρασιά ΠΟΠ Σητεία. Η ποικιλία καλλιεργείται σε όλη τη Κρήτη. Διαθέτει έντονο, βαρύ, βοτανικό άρωμα.
  • Μοσχάτο Σπίνας: Το όνομά του προέρχεται από την κοινότητα Σπίνας του δήμου Χανίων. Είναι ένα εξαιρετικό λευκό κρασί με καλοκαιρινά αρώματα. Έχει ήπια οξύτητα και συνήθως χαρακτηρίζεται από έντονα αρώματα γιασεμιού, βερίκοκου και πεπονιού.
  • Πλυτό: Διαθέτει μια σπάνια, ιδιαίτερη δροσιστική οξύτητα και λεμονάτο χαρακτήρα για τις ζεστές θερμοκρασίες της Κρήτης. Άλλη μια ποικιλία που απειλήθηκε προς εξαφάνιση. Είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με πιο ώριμες ποικιλίες, όπως το Βιδιανό, δείχνει ικανό για εξαιρετικές επιδόσεις.
  • Μαλβαζία ντι Κάντια: Είναι πιο όξινη και αρωματική ποικιλία από την Λευκή Μαλβαζία. Χαρίζει ξηρά αλλά και γλυκά κρασιά. Διαθέτει χρυσαφένιο χρώμα και αρώματα αμυγδάλου και βερίκοκου.
  • Shardonnay. Ο βασιλιάς της Λευκής Ποικιλίας. Η προσοχή στον τρύγο και η μοντέρνα οινοποίηση σε χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν να εκφραστεί ο κρητικός χαρακτήρας της ποικιλίας. Πολλοί οινοπαραγωγοί το συνδυάζουν με πιο λεμονάτες γεύσεις.

Ερυθροί Ποικιλία Κρασιών:

  • Κοτσιφάλι: Το σαρκώδες Κοτσιφάλι. Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως το Merlot της Κρήτης. Είναι ένα γλυκόπιοτο κρασί, γεμάτο αρώματα δαμάσκηνου.
  • Λιάτικο: Μια ευαίσθητη ποικιλία ερυθρών κρασιών. Απαιτεί ιδαίτερα εξαιρετικές συνθήκες για την ωρίμανσή του και η εποχή παραγωγής του είναι τα τέλη Ιουλίου. Όσο απαιτητικό είναι στη παραγωγή του τόσο αποζημιώνει αυτούς που ανυπομονούν να το δοκιμάσουν με τα μοναδικά του αρώματα από αποξηραμένα φρούτα, βότανα και λουλούδια.
  • Μαντηλάρι: Χαρακτηρίζεται από μια αγριάδα και δύναμη χάρη στην καλή οξύτητα του. Συνήθως αναμιγνύεται με πιο ‘’μαλακές’’ ποικιλίες όπως το Κοτσιφάλι.
  • Cabernet Sauvignon: Ο ήλιος και η ζέστη μάλιστα, προσφέρουν ωριμότητα και όγκο, στοιχεία που ισορροπούν τις έντονες τανίνες. Είτε γευόμαστε την σπουδαία αυτή ποικιλία σε μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις είτε σε χαρμάνια με άλλες διεθνείς, αλλά και γηγενείς ποικιλίες.
  • Sangiovese: Με καταγωγή από την Τοσκάνη, οι οινοποιοι από τους νομούς του Ηρακλείου και Χανίων πειραματίστηκαν αποτελεσματικά στην προσαρμογή της στα εδάφη τους. Μάλιστα, η υψηλή της οξύτητα δίνει αναπάντεχο νεύρο και δροσιά, ενώ τα ώριμα αρώματα και ο γευστικός όγκος στο στόμα ολοκληρώνουν το προφίλ του κρητικού Sangiovese.
  • Ρωμαίικο:  Το ρωμέικο χαρακτηρίζεται από υψηλό αλκοόλ, χαμηλή οξύτητα και λίγες χρωστικές. Από αυτό παράγεται κυρίως τo παραδοσιακό κρασί μαρουβάς, ένα κρασί που θυμίζει Oloroso Sherry.