Οι Κρητικοί αγαπάνε το τυρί, και τα γαλακτομικά προιόντα αποτελούν τη βάση για πολλές παραδοσιακές συνταγές. Καταναλώνεται ως επιδόρπιο, ως κύριως πιάτο, ως μεζές, όλες τις ώρες της ημέρας. 

Κάποια από τα πιό γνωστά κρητικά τυριά:

Γραβιέρα Κρήτης: Προιον ΠΟΠ. Η ωρίμανση διαρκεί 3 με 6 μήνες, και παράγεται κυρίως από πρώβειο γάλα. έχει πλούσια γεύση, ελαφρά αλατισμένη και τπ χρώμα της είναι ανοιχτό κίτρινο προς το λευκό.

Ανθότυρος:. Παράγεται από την τυροκόμιση άλλου τυριού  Μέσα στο τυρόγαλο, προστίθεται φρέσκο γάλα, ζεσταίνεται πάλι με τη πθτιά, και παράγεται ένα μαλακό άσπρο τυρί, με χαμηλά λιπαρά και πλούσια γεύση.

Γαλομυζήθρα: Το γάλα <<κόβει>> και γίνεται τυρί με φυσική όξυνση. Παράγεται κυρίως στα σπίτια.

Μυζήθρα Γλυκιά: Παράγεται  από γάλα κατσίκας είτε προβάτου. Είναι νόστιμη και ελαφριά.

Ξινομυζήθρα: Προιόν ΠΟΠ. Παράγεται με την ανάμειξη του γάλατος που περισεύει από τη γραβιέρα με μικρή ποσότητα κατσικίσου ή πρόβειου γάλατος.

Στακοβούτυρο: Παράγεται από τη στάκα,κατά την διάρκεια επεξεργασίας της στάκας, προστίθεται αλάτι και λίγο αλεύρι.

Μαλάκα: Είναι η τυρομάζα, που προκύπτει από το πρώτο στάδιο επεξεργασίας της Γραβιέρας. Η υφή της είναι ελαστική και χρησιμοποιείται για πίτες και για κρητικές τούρτες.

Κεφαλογραβιέρα: Προιον ΠΟΠ.Παράγεται με τον ακριβώς ίδιο τρόπο όπως η γραβιέα, αλλά έχει μεγλήτερη ηλικία ωρίμανσης και είναι πιο αλμυρή.

Φέτα: Είναι ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά τυριά.Είναι ένα παραδοσιακό τυρί , το οποίο άρχισε να παράγεται στη Κρήτη πιο πρόσφατα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Παράγεται από πρόβειο ή κατσικίο γάλα ή από μίξη και των δύο.

Λαδοτύρι: Κάποια τυριά, όπως είναι η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι ή ο ανθότυρος μπορούν να μετατραπούν σε λαδοτύρι.Η διάρκεια ωρίμανσης διαρκεία ένα χρόνο, και ύστερα κόβεται σε μικρά κομμάτια και συσκευάζεται με παρθένο ελαιόλαδο.

Πηχτόγαλα: Αυτό το τυρί παράγεται στο Νομό Χανίων . Έχει γιαουρτώδη υφή και ελαφρία υπόξινη γεύση. Με αυτό το τυρί φτιάχνουν τη χανιώτικη μπουγάτσα.

Τυρομάλαμα: Παράγεται σταΧανιά, κατά τις πρώτες μέρες της ανιξοιάτικης περιόδου, με το πρώτο πρώβειο γάλα της εποχής. Είναι μαλακό και ανάλατο, και γευστικά παραπέμπει στην ιταλική μοτσαρέλα.

Τυροζούλι: Παράγεται από πρόβειο ή κατσικίο γάλα. Είναι ελαφρά αλατισμένο και έχει ελαστική υφή. Παρασκευάζεται σε περιοχές κυρίως ηύρω από το Ψηλορείτη.