<<Σαρίκι>> ονομάζουμε το μαντήλι που φορούν οι Κρητικοί στο κεφάλι τους. Η λέξη προέρχεται από την τουρκοκρατία και η ρίζα της βρίσκεται στην λατινική λέξη <<Καιρασικόν>> , το οποίο ήταν το επικάλυμμα του κεφαλιού του Καίσαρα που δήλωνε το βαθμό εξουσίας.

Κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου, οι κρητικοί φόραγαν στο κεφάλι τους ένα κόκκινο φέσι, με μακριά φούντα, το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με το φέσι των Τούρκων.Μαζί με το φέσι, οι Κρητικοί τύλιγαν ένα μεγάλο μαντίλι, το σημερινό σαρίκι. Το μαντίλι, πριν πάρει την ονομασία <<σαρίκι>>, το αποκαλούσαν <<πέτσα>>.

Σύμφωνα με ιστορικά ευρήματα, οι Κρητικοί φόραγαν το σαρίκι από τα τέλη του 15ου αιώνα ένα είδος σαρικιού, το οποίο ονόμαζαν <<τζεβρέ>>, και όταν ήταν πολύχρωμο το ονόμαζαν <<λαχούρι>>. Το σύγχρονο σαρίκι έκανε την εμφάνισή του κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα.

Το σαρίκι συνήθως το φοράνε στο κεφάλι, το τύλιγαν γύρω από το κεφάλι και  άφηναν τις άκρες να πέφτουν με χάρη στο πλάι, δηλαδή στους κροτάφους. Ένας ακόμη τρόπος που το φορούν είναι  να πέφτει στους ώμους, δημιουργώντας δυο άκρες που κατέληγαν στο στήθος.

Το σαρίκι είναι ένα ιδιαίτερο κεντητό μαντίλι με σημαντική παραδοσιακή αξία για τους Κρητικούς. Συμβολίζει την κατοχή του Τουρκικού ζυγού στην Κρήτη,  καθώς επίσης και το ολοκαύτωμα της μονής Αρκαδίου. Πλέκεται σε δύο χρωματισμούς, το λευκό και το μαύρο. Το λευκό φοριέται συνήθως σε χαρμόσυνες περιστάσεις και το μαύρο φοριέται σε πένθιμες περιστάσεις, αλλά συνάμα δείχνει τη λεβεντιά και την περηφάνια.