Στην Κρήτη η μελισσοκομία ξεκίνησε κατά την Μινωική περίοδο, περίπου 4.000 χρόνια πριν. Στην ελληνική μυθολογία, η μέλισσα και το μέλι παίζουν σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με τον μύθο ο θεός Δίας, ως μωρό τρεφόταν με γάλα και μέλι. Σε έναν άλλο μύθο, η Μέλισσα έχει το πρόσωπο της ιέρειας της Δήμητρας της Θεάς της Γης.Επιπρόσθετα, το ανάκτορο των Μαλλίων έχει ως έμβλημα τις μέλισσες, καθώς και τα πιθάρια της Κνωσσού μαρτυρούν τη σχέση της μέλισσας με το λαό από την Νεολιθική Εποχή.

Το κρητικό μέλι έχει ως κύριο συστατικό του το θυμάρι. Η κύρια ποσότητα του κρητικού μελιού είναι το φυσικό μείγμα πεύκου και θυμαριού που συλλέγεται τον Αύγουστο. Άλλες ποικιλίες μελιών είναι το μέλι πεύκου, πορτοκαλιάς, φασκομηλιάς, θρίμπας, έρεικας, χαρουπιού και μαλοτήρας.

Το μέλι από το μείγμα θυμαριού και πεύκου πέρα από τον εκπληκτικό συνδυασμό γεύσεων και αρωμάτων που διαθέτει και  πλούσια θρεπτικά συστατικά, έχει την ιδιότητα να αργεί να κρυσταλλώσει. Τα κύρια χαρακτηρηστικά του κρητικού μελιού είναι το άρωμα, η γεύση και η παχυρεστότητά του.

Για να καταλάβεις την προέλευση του μελιού αρκεί να δεις το χρώμα του και συνήθως είναι κύριο κριτήριο, το οποίο επηρεάζει τον καταναλωτή. Τα σκουρόχρωμα μέλια, είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και έχουν υψηλή θρεπτική αξία, ενώ τα ανοιχτόχρωμα, τα ανθόμελα έχουν ωραίο άρωμα και γεύση. Το Κρητικό μέλι από θυμάρι, έχει ένα ιδιαίτερο σκουρόξανθο, ελαφρά κοκκινωπό χρώμα.

Κύρια Συστατικά Μελιού:

  • Νερό
  • Οργανικά Οξέα
  • Ιχνοστοιχεία
  • Φυσικά Σάκχαρα
  • Πρωτεΐνες
  • Ένζυμα
  • Βιταμίνες
  • Άλλες θρεπτικές ουσίες

Οι φυσικές ιδιότητες του μελιού είναι το ιξώδες το οποίο προσδιορίζει τη ρευστότητα, η υγροσκοπικότητα και η κρυστάλλωση.

Ο μελισσοκόμος τοποθετεί το μέλι στο βάζο, ακατέργαστο, όπως εξάγεται από την κερήθρα, αφού το περάσει πρώτα από μία σήτα. Έτσι το μέλι μένει ακατέργαστο χωρίς να χάσει τη θρεπτική του αξία για πάρα πολύ καιρό. Διατηρείται σε δοχείο πάρα πολύ καλά κλειστό, αποφεύγεται η έκθεσή του στο ηλιακό φως και η τοποθέτησή του κοντά σε θερμαντικές πηγές.

Ο ρόλος του μελιού στην υγεία:

  • Συμβάλει σημαντικά στη λειτουργία του μεταβολισμού
  • Έχει ευεργετική δράση για την καρδιά και το συκώτι
  • Ρυθμίζει την οξύτητα του στομαχιού
  • Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και αντιμικροβιακή δράση
  • Ανακουφίζει το πονόλαιμο
  • Βοηθάει στο ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη και βοηθάει όσους έχουν θέματα δυσκοιλιότητας λόγο καθιστικής ζωής.

Επιπλέον, το μέλι κατέχει ένα σημαντικό ρόλο και είναι βασικό στοιχείο συνταγών στην κρητική διατροφή.

Στην Κρήτη δραστηροποιούνται στη παραγωγή μελιού 2.200 μελισσοκόμοι.