Χορός και Μουσική

H Κρήτη έχει μια πλούσια παράδοση στο χορό και στο τραγούδι. Κατά καιρούς, μεγάλο τμήμα της ιστορίης, καθώς και παλιές ιστορίες , έχουν εμπνεύσει του στιχουργούς και του ερμηνευτές. Ένας από τους πιο γνωστούς κρητικού χορούς είναι ο Πεντοζάλης, ο οποίος ανιχνεύεται και στα αρχαία χρόνια.

Οι Μαντινάδες είναι τα πιο γνωστά Κρητικά Τραγούδια, τα οποία μοιάζουν με ποιήματα. Αποτελούνται από δύο στίχους, κάθε ένας απαρτίζεται από 15 συλλαβές, συνήθως επαναλαμβάνεται μεταξύ δύο μελών. Τα ριζίτικα αποτελούν κρητικά παραδοσιακά άσματα. Αρχικά δημιουργήθηκαν σε ορεινές περιοχές στους πρόποδες των Λευκώ Ορών. Κυρίως πρόκειται για ιστορικά τραγούδια, τα οποία περιγράφουν σκηνές πολέμου και επανάστασης. Είναι μια παράδοση, που κληρονομείται από γενιά σε γενιά και τραγουδιέται ‘’κυκλικά’’- ο καλλιτέχνης τραγουδά τον στίχο και ύστερα επαναλαμβάνεται από τους υπόλοιπους.

Ένα μεγάλο μέρος της λαϊκής κληρονομιάς της Κρήτης περιέχει την ιστορία, τις μακρές περιόδους κατοχής, ειδικά κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας. Αυτά τα τραγούδια είναι μύθοι σχετικά με τον ηρωισμό, την ελευθερία, το συναίσθημα, τη φιλία και την οικογένεια, όπως  και τη καθημερινότητα της πόλης σε περιόδους που πέρασαν.

Τα τραγούδια συνήθως  συνοδεύονται από τη λύρα, ένα παραδοσιακό όργανο με τρείς χορδές. Η λύρα πρωτοεμφανίστηκε, τα μινωικά χρόνια. Κανείς , επίσης, μπορεί να ακούσει το μαντολίνο και το λαούτο.

Επιπρόσθετα, πέρα από το πεντοζάλη, ο οποίος είναι ένα παραδοσιακά αντρικός χορός, υπάρχουν η σούστα και ο συρτός. Η σούστα είναι μία μοντέρνα εκδοχή του αρχαίου πολεμικού χορού. Στο συρτό, ο οποίος εμφανίζει αλλαγές ανάλογα την περιοχή, οι χορευτές κρατιούνται χέρι –χέρι και ο πρωτοχορευτής τους οδηγεί, ανάλογα με τον ρυθμό του τραγουδιού. Ο χορός αποτελείται από 12 βήματα.

Η Κρητική χορευτική παράδοση μπορεί να είναι πολύ έντονη και με πολλές φιγούρες, αλλά συνάμα χαρακτηρίζεται από κομψότητα και επιδεξιότητα. Ο επισκέπτης μπορεί να δει παραδοσιακούς κρητικούς χορούς σε κάποιο γάμο ή σε κάποιο τοπική γιορτή. Υπάρχουν κρητικές βραδιές, οι οποίες οργώνονται για τους τουρίστες σε συγκεκριμένους χώρους εκδηλώσεων. Μπορεί να μην είναι απόλυτα αυθεντικά, αλλά σίγουρα κάποιος θα πάρει μια γεύση τόσο της παραδοσιακής μουσικής όσο και του χορού του τόπου. Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, πολλοί καλλιτέχνες πραγματοποιούν συναυλίες στην Κρήτη.

Επιπρόσθετα , κανείς  μπορεί να ακούσει μοντέρνα ελληνική μουσική , είτε σε κάποιο τοπικό ή εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό. Στα καταστήματα μουσικής, μπορεί κανείς να προμηθευτεί  cd’s και κασέτες Κρητικής και ελληνικής μουσικής, παραδοσιακής και μοντέρνας.