Πού να αγοράσετε το νομό Χανίων

Προτού να μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο ιδιοκτησίας που είναι κατάλληλος για εσάς, είναι σημαντικό να αποφασίσετε ποια περιοχή ή κοινότητα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Πόλη ή χωριό, παραθαλάσσια ή κοντά στο βουνό, τα Χανιά προσφέρουν όλες τις γεύσεις.

Χανιά

Η παλιά πόλη των Χανίων, με τις στενές λιθόστρωτες λωρίδες της από το βενετσιάνικο λιμάνι, είναι ένα μαγευτικό μέρος γεμάτο ιστορία και γεμάτο με παλιά πέτρινα σπίτια, μερικά ανακαινισμένα και μερικά που αναμένουν να αποκατασταθούν. Οι σύγχρονες ανέσεις και υπηρεσίες απέχουν μόνο λίγα βήματα, στο κέντρο αυτής της ζωντανής πόλης των 53.000 κατοίκων.

Ως πρωτεύουσα του νομού, πολλά κυβερνητικά γραφεία βρίσκονται εδώ. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές τράπεζες και καταστήματα κάθε τύπου, από μικρά καταστήματα ειδικότητας μέχρι μεγάλα σούπερ μάρκετ. Οι κάτοικοι απολαμβάνουν μια πλούσια ποικιλία πολιτιστικών και ψυχαγωγικών επιλογών, όπως κινηματογράφους, συναυλίες και συλλόγους με παραδοσιακή και σύγχρονη μουσική. Καφετέριες και εστιατόρια υπάρχουν στην πόλη, πολλά από τα οποία παραμένουν ανοιχτά αργά το βράδυ.

Μέσα στο κέντρο της πόλης, οι γειτονιές των Χανίων έχουν τους δικούς τους ξεχωριστούς χαρακτήρες. Το Κουμ Καπί, ανατολικά των ενετικών οχυρωματικών τειχών, κατοικήθηκε από τους Άραβες στα μεταγενέστερα χρόνια της τουρκικής κατοχής. Τώρα ο παράκτιος δρόμος του Κουμ Καπί είναι γεμάτος με μοντέρνα μπαρ και καφέ και αποτελεί δημοφιλές σημείο συγκέντρωσης για τους νέους ανθρώπους των Χανίων. Σε μικρή απόσταση ανατολικά, η γειτονιά της Χαλέπας ήταν το κέντρο των διπλωματικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της Κρητικής Δημοκρατίας στις αρχές του 20ου αιώνα και πολλά ιστορικά κτίρια ενισχύουν τον χαρακτήρα της περιοχής μαζί με τα νεοκλασικά αρχοντικά πλουσίων εμπόρων της εποχής αυτής .

Η περιοχή της Νέας Χώρας, που βρέθηκε αμέσως στα δυτικά της οχύρωσης της Παλιάς Πόλης, άρχισε να μεγαλώνει στις αρχές του 18ου αιώνα. Εκεί θα βρείτε ένα μικρό αλιευτικό λιμάνι και την αμμώδη παραλία της πόλης. Εκεί στεγάζονται επίσης μερικές από τις καλύτερες ψαροταβέρνες των Χανίων.

Δυτικά των Χανίων

Ο παραλιακός δρόμος δυτικά των Χανίων περνάει από τις περιοχές Σταλός, Αγία Μαρίνα και Πλατανιάς. Χτισμένη κατά μήκος μιας συνεχούς έκτασης λευκής άμμου, η ευρύτερη περιοχή έχει αναπτυχθεί για τον τουρισμό, αλλά σε κοντινή απόσταση προς την ενδοχώρα θα βρείτε χωριά περιτριγυρισμένα από εσπεριδοειδή και ελαιώνες, καθώς τα εντυπωσιακά Λευκά Όρη που ορθώνονται στο βάθος.

Συνεχίζοντας δυτικά κατά μήκος του Κόλπου των Χανίων, η τουριστική ανάπτυξη γίνεται λιγότερο πυκνή. Εδώ θα βρείτε ήρεμες, παράκτιες κοινότητες με θέα και οπτική προς ολόκληρο τον κόλπο. Το Μάλεμε, γνωστός ως ο τόπος της επικής μάχης της Κρήτης κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό που περιβάλλεται από καταπράσινους πορτοκαλώνες και ψηλά μπαμπού. Εκτός από ένα σούπερ μάρκετ, θα βρείτε ένα τοπικό αρτοποιείο και κρεοπωλείο καθώς και μια επιλογή από ταβέρνες. Το γειτονικό χωριό Ταυρωνίτης βρίσκεται στο στόμα ενός ποταμού και, όπως το Μάλεμε, βρίσκεται μπροστά σε μια ήσυχη, αδιάκοπη παραλία με βότσαλα. Το κέντρο αυτού του εργατικού χωριού περιλαμβάνει ένα πλήθος μικρών καταστημάτων, ενώ υπάρχουν ταβέρνες τόσο εδώ όσο και κατά μήκος της παραλίας. Λόφοι ανεβαίνουν και εκτείνονται προς τα νότια, προσφέροντας υπέροχη θέα από τα Χανιά στα δυτικά μέχρι τα Ροδοπού στα ανατολικά. Σε κοντινή απόσταση  σε ένα μικρό κόλπο που πήρε το όνομά του από αυτό το ομώνυμο ορεινό χωριό στο Κολυμπάρι, όπου υπάρχουν τράπεζες, ταχυδρομείο και σούπερ μάρκετ, καθώς και εξαιρετικές ψαροταβέρνες. Το Κολυμπάρι φιλοξενεί το ιστορικό μοναστήρι Μονή Γωνιάς καθώς και την Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης. Και τα τρία χωριά προσφέρουν έναν χαλαρό ρυθμό ζωής, αλλά η εγγύτητα της Εθνικής Οδού σημαίνει ότι βρίσκεστε μόλις λίγα λεπτά μακριά από τις μεγαλύτερες πόλεις των Χανίων και της Κισσάμου.

Η Κίσσαμος-Καστέλι, 42χλμ. Δυτικά των Χανίων, έχει μόνιμο πληθυσμό μόλις 4000 και αποτελεί το εμπορικό και γεωργικό κέντρο της δυτικής περιοχής του νομού. Βρίσκεται σε μια εύφορη πεδιάδα γεμάτη αμπέλια και ελαιόδεντρα, η οποία τοποθετείται σε ένα ευρύ όρμο που σχηματίζεται από τις χερσονήσους των Ροδοπού και της Γραμβούσας. Εδώ θα βρείτε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης.

Ανατολικά των Χανίων

Μία από τις πιο πλούσιες και εύφορες περιοχές της Κρήτης είναι η περιοχή του Αποκόρωνα. Βρίσκεται μεταξύ του κόλπου της Σούδας και ανατολικά του κόλπου του Αλμυρού, είναι εξαιρετικά δημοφιλές με τους Βρετανούς και άλλους βορειοευρωπαίους που μετακινούνται στην Κρήτη. Τροφοδοτείται από πέντε ποτάμια και δεκάδες υπόγειες πηγές, κάτι που κάνει τους λόφους του Αποκόρωνα να καλύπτονται με πράσινο.

Κατά μήκος της ακτής θα βρείτε τα χωριά Καλύβες, Αλμυρίδα και Πλάκα. Οι Καλύβες, το μεγαλύτερο από τα τρία, έχουν τοπικά καταστήματα καθώς και σούπερ μάρκετ, τράπεζες και άλλες υπηρεσίες. Εκεί υπάρχει μια επίσης μεγάλη αμμώδη παραλία, όπως και η Αλμυρίδα στα ανατολικά. Η Πλάκα, σκαρφαλωμένη στο λόφο πάνω από την Αλμυρίδα, έχει εκπληκτική θέα στον κόλπο της Σούδας.

Στην ενδοχώρα, που βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, βρίσκονται παραδοσιακά χωριά όπως το Γαβαλοχώρι, το Κόκκινο Χωριό, ο Δράπανος, ο Βάμος και οι Βρύσες, για να αναφέρουμε μερικά. Στον Βάμο, πρωτεύουσα της επαρχίας, οι χωρικοί έχουν σχηματίσει έναν συνεταιρισμό για την αποκατάσταση παλαιών πέτρινων κτιρίων και την προβολή των βιοτεχνιών και προϊόντων της περιοχής. Ένας ποταμός περνάει από το κέντρο των Βρύσων, σκιασμένος από πλατάνια, στην σκιά των οποίων οι επισκέπτες απολαμβάνουν το εξαιρετικό γιαούρτι για το οποίο είναι διάσημη η πόλη.

Ανατολικά από τον Αποκόρωνα, μια μεγάλη αμμουδερή παραλία εκτείνεται 9 χιλιόμετρα προς το Ρέθυμνο. Εδώ οι πόλεις Γεωργιούπολη και Κάβρος, κάποτε μικρά ψαροχώρια, έχουν εξελιχθεί σε σύγχρονες κοινότητες, γεμάτες τουριστική δραστηριότητα διατηρώντας παράλληλα τον χαλαρό ρυθμό ζωής τους.

Τελευταίο βήμα: Πώς να Αγοράσεις